Εύσημα στην κυβέρνηση απέδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη διαχείριση του Προσφυγικού, παρά την αγωνία που υπάρχει για τις εξελίξεις και τον χειμώνα που έρχεται. «Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν δυο χρόνια πριν. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα» είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μαξίμου, πριν ο Πρωθυπουργός πετάξει για το Ταλίν.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή» και πως στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να προστατευτεί η Ζώνη Σένγκεν. «Αν καταρρεύσει, θ’ αρχίσει το τέλος της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας με νόημα ότι «υπάρχουν κάποιες τάσεις που μας ανησυχούν». Επίσης, με αφορμή τις δυσκολίες που υπήρξαν πέρυσι τον χειμώνα σε αρκετά κέντρα φιλοξενίας, σημείωσε πως «πρέπει έγκαιρα όλοι οι μετανάστες να φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες προστασίας από το κρύο. Η αποσυμφόρηση των νησιών θα συμβάλει σε αυτό».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός τόνισε στον Αβραμόπουλο πως «το χαρτοφυλάκιό σας έχει αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και δήλωσε ικανοποιημένος που η Ελλάδα «βρίσκει ερείσματα», ενώ σημείωσε πως «η προσφυγική κρίση δεν αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».