Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γερμανικές εκλογές εκτός Γερμανίας απ’ ό,τι στην Γερμανία την ίδια! Ακούγεται περίεργο, αλλα είναι εντελώς φυσιολογικό. Ολοι θέλουν από την Ευρώπη αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι (!) και η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια εξαρτάται απολύτως από την οικονομικά ισχυρή Γερμανία. Το πώς θα πολιτευτεί ευρωπαϊκά η Γερμανία μας αφορά όλους. Ενας λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε το Brexit ηταν η γερμανική κυριαρχία. Ο συναισθηματισμός επεβλήθη της λογικής και του παραδοσιακού αγγλικού φλέγματος. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι εις βάρος τους, αλλά στην Ιστορία περισσεύουν οι λανθασμένες επιλογές.

Οσον αφορά τις άλλες χώρες, η σχέση με το ευρωπαϊκό κέντρο θα εξαρτάται από τον βαθμό οικονομικής ισχύος της καθεμιάς. Από τη Γαλλία του Μακρόν που διεκδικεί την ευρωπαϊκή συγκυβέρνηση μέχρι την Ελλάδα του Τσίπρα που είναι πλήρως υποταγμένη με Μνημόνια ή χωρίς Μνημόνια, αλλά με αυστηρή επιτροπεία!

Οι Γερμανοί κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια, με τη βοήθεια της Δύσης που κατέβαλε μεγάλα ποσά για την ενίσχυση του αντικομμουνισμού, να ξεπεράσουν την πολεμική και ηθική ήττα που υπέστησαν με τον ναζισμό, να ορθοποδήσουν και με σύνεση και συνεργασία των πολιτικών τους δυνάμεων να επανέλθουν στο προσκήνιο (από το οποίο ουσιαστικά ποτέ δεν έφυγαν!), να ενώσουν τα κομμάτια τους και να κυριαρχήσουν στη δημοκρατική Ευρώπη. Το γνωστό «οι Γερμανοί ξανάρχονται» υπό μια έννοια το έκαναν πράξη φορώντας κοστούμι, γραβάτα ή ταγέρ! Κυρίως όμως δουλεύοντας σκληρά. Προς τούτο είναι αξιέπαινοι, όσω μάλλον όταν στην Ελλάδα είχαμε τη συνέχεια του Εμφυλίου με άλλα μέσα (παρακράτος, δικτατορία συνταγματαρχών 1967-1974) και οξείες αντιθέσεις, ακόμα και στην ψήφιση της αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης και την εθνική συμφιλίωση (η ΝΔ όχι μόνο δεν ψήφισε, αλλα αποχώρησε από τη Βουλή!). Αλλες νοοτροπίες και παραλογισμοί.

Σήμερα, όποια και να είναι η γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει υπό την καγκελάριο Μέρκελ, η πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών κινήσεων θα ανήκει σε αυτή. Και επειδή μερικοί περιμένουν θαύματα και επαναστατικές αλλαγές, καλό θα είναι να προσγειωθούν και να περιμένουν «μπαλώματα» εντός του πλαισίου του ιδιότυπου νεοφιλελευθερισμού που έχει επικρατήσει και των οικονομικών συμφερόντων που καθορίζουν το παιχνίδι.

Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει άμεση εκλογή της ηγεσίας της, σημαίνει δημοκρατική δομή και λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας και κοινοβουλευτικός έλεγχος. Κοινοί φόροι κι αποφάσεις για όλους. Δηλαδή, πολιτική ένωση.

Οσο αυτά δεν συμβαίνουν, η ΕΕ θα είναι άθροισμα κρατών με ανισότητες κι επιβολή του ισχυροτέρου, δηλαδή της Γερμανίας.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός.