Από τη Διαύγεια πληροφορούμεθα ότι η υπουργός Πολιτισμού 16 έως 25 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην Κίνα για να συμμετάσχει σε ποικίλες εκδηλώσεις και συναντήσεις στη Σαγκάη και το Πεκίνο στο πλαίσιο του Ετους Ελλάδας – Κίνας. Σύμφωνα με την απόφαση μετακίνησής της, αναχωρεί από το Πεκίνο την 25η Σεπτεμβρίου «επιστρέφοντας στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου μετακινούμενη το διάστημα αυτό ιδιωτικά». Δεδομένου ότι το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου η υπουργός μετείχε στη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα, αθροίζονται 18 συναπτές ημέρες απουσίας από το υπουργείο της.

Η Διαύγεια, επίσης, μας πληροφορεί ότι και η γενική γραμματέας του υπουργείου ταξίδεψε στο Πεκίνο στις 18 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στο Taihe Forum για την προστασία των Αρχαίων Πολιτισμών. Επιστρέφει στις 24 τρέχοντος, αφού προηγουμένως επισκεφθεί τις αρχαιότητες στην Hangzhou. Δεδομένου ότι η γενική γραμματέας το διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου βρισκόταν υπηρεσιακά στην Κέα –η 17η ήταν Κυριακή –αθροίζονται 11 συνεχείς ημέρες απουσίας από το γραφείο της.

Δεν μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω ότι ουδείς εν Ελλάδι γνωρίζει τι περιλαμβάνει –το εν εξελίξει ευρισκόμενο –Ετος Ελλάδας – Κίνας καθώς ποτέ δεν ανακοίνωσε κάτι το υπουργείο Πολιτισμού ως όφειλε. Επίσης, δεν αμφισβητώ ότι υπουργός και γενική γραμματέας αξιολόγησαν ότι το συμφέρον της χώρας υπαγορεύει την ανάγκη αυτοπρόσωπης εκπροσώπησης του χαρτοφυλακίου τους στην Κίνα. Ομως προκαλεί έκπληξη πως ο Πρωθυπουργός επέτρεψε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να απουσιάζει συγχρόνως για τόσο μεγάλο διάστημα. Και μάλιστα σε μακρινό προορισμό που η διαφορά ώρας προκαλεί ιδιαίτερη δυσκολία στην εξ αποστάσεως διοίκηση. Τις εργάσιμες ώρες η ηγεσία καθεύδει…

Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν πλήθος εκκρεμοτήτων σωρεύονται στο υπουργείο. Το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του οποίου μπορούν να διοχετευθούν πόροι στην αγορά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για εκατοντάδες νέους διαφόρων ειδικοτήτων, τουλάχιστον καρκινοβατεί. Πόσο επηρεάστηκαν οι υποθαλάσσιες αρχαιότητες στον Σαρωνικό από τη ρύπανση Κουρουμπλή; Η τρίτη αξιολόγηση –εκείνη η πανεύκολη για τον υπουργό Επικρατείας και η πανδύσκολη για τον υπουργό Παιδείας –βρίσκεται ante portas. Ο αντίλογος ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει σχέση με την αξιολόγηση ούτε και έχει υποχρεώσεις απορρέουσες από το Μνημόνιο Τσίπρα επιτρέπεται να λέγεται μόνον από αδαείς.

Το υπουργείο Πολιτισμού εμπλέκεται σε πλήθος πράξεων που συνδέονται με την αξιολόγηση. Εχει λόγο στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων χωρικής διάστασης: Από τον Νοέμβριο 2016 εκκρεμεί η συζήτηση –έπειτα από τρεις αναβολές –στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τύχη των αρχαιοτήτων που ανεσκάφησαν στις Σκουριές. Η κήρυξη ή μη κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου καθώς και η έγκριση ή μη έγκριση της οικείας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προφανώς απασχολούν προσωπικά τον Πρωθυπουργό ο οποίος ηγείται των επενδύσεων. Ομως το υπουργείο απουσιάζει για… εκδηλώσεις. Πολλές δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ απαιτούν γνωμοδότηση των υπηρεσιών ή των συλλογικών οργάνων του υπουργείου Πολιτισμού. Ολα μπορούν να περιμένουν… Οι καρδιές του υπουργείου στην Κίνα βρίσκονται…

Η Λίνα Μενδώνη είναι αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού