Σε μείζον πολιτικό ζήτημα αλλά και σε πλήγμα για την αξιοπιστία Τσίπρα εξελίσσεται η πρόθεση της Eldorado Gold να διακόψει τις επενδυτικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα. Η… κολόνια αυτή κρατάει χρόνια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί επανειλημμένα ως αντιπολίτευση στην επένδυση, ενώ ως κυβέρνηση έχει φέρει προσκόμματα, προκειμένου να ικανοποιήσει το εσωκομματικό ακροατήριο.

Η υπόθεση έχει παράλληλα διεθνή αντίκτυπο. Πέραν του ότι η προαναγγελία εξόδου της πολυεθνικής εταιρείας αναπαρήχθη από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, προκαλεί και την αντίδραση της Κομισιόν. «Η εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», ήταν το δημόσιο σχόλιο του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν. Στους κοινοτικούς διαδρόμους, ωστόσο, η ανακοίνωση της Eldorado Gold αντιμετωπίστηκε ως μία ακόμη ένδειξη ότι στην Ελλάδα το κλίμα για τους επενδυτές κάθε άλλο παρά φιλικό είναι. Ανώτατος κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι το κλίμα αυτό, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια και τις αγκυλώσεις της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης (όπως καταγράφονται, για παράδειγμα, στο Ελληνικό), αποτελούν σημαντικά προβλήματα, στον βαθμό που δεν είναι δυνατό να διορθωθούν μόνο με εγκυκλίους και νομοθετικές πράξεις, αλλά απαιτείται και πολιτική βούληση.
Η κυβέρνηση πάντως επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση κατά της εταιρείας και της ΝΔ, την οποία επί της ουσίας κατηγόρησε για συμπαιγνία με την Eldorado Gold. Ο σκοπός προφανής: να προστατεύσει το προφίλ του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την επίσκεψη Μακρόν και στη διήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ εμφανίστηκε υπέρμαχος των ξένων επενδύσεων.

Η γραμμή του Μαξίμου ήταν πως πρόκειται για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της αντιπολίτευσης να ανατρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη Μακρόν και την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ». Για «αποικιοκρατική αυθάδεια» της Eldorado Gold έκανε λόγο (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποκύψει στις πιέσεις της.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης κατηγόρησε την εταιρεία πως σκόπιμα προχώρησε σ’ αυτή την κίνηση, καίτοι γνώριζε πως εντός του Σεπτεμβρίου θα έπαιρνε τις άδειες που υπολείπονται, αφού –σύμφωνα με τον ίδιο –έχει δοθεί το 60% αυτών. «Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζομένους είναι προφανώς δική της ευθύνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επανειλημμένα είχε συγκρουστεί ανοιχτά με την εταιρεία. «Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης με το Δημόσιο σε διαιτητικό όργανο» είπε (Alpha) ο υπουργός Εσωτερικών, εκτιμώντας ότι είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στις επενδύσεις.
Στη ρότα του Μαξίμου κινήθηκε στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα αμέσως μετά τη ΔΕΘ, όπου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε όχι επενδύσεις, αλλά πώς οργανώνουμε τις επενδύσεις».

Επιπλέον, στην κυβέρνηση υποδέχθηκαν επιφυλακτικά την ανακοίνωση της Eldorado Gold και για τον λόγο ότι, όπως έλεγαν, και στο παρελθόν η εταιρεία είχε απειλήσει με αποχώρηση από την Ελλάδα, αλλά δεν το έκανε πράξη. Τόνιζαν επίσης πως το θέμα έχει να κάνει με τους περιβαλλοντικούς όρους που δεν σέβεται η εταιρεία και έτσι το ζήτημα έχει παραπεμφθεί σε διαιτησία, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε να αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ! Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε υπαινιχθεί ότι η εταιρεία ξεπλένει χρήμα –με αποτέλεσμα εκείνη να απειλήσει τον υπουργό Αμυνας με αγωγές και μηνύσεις -, δήλωσε σήμερα (Σκάι) πως η Eldorado Gold πρέπει να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην εγκαταλείψει την επένδυση. Αντιθέτως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης αντέδρασε ειρωνικά: «Στάσου, μύγδαλα! Πού πας, Eldorado;».

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε και το σχόλιο του συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Νίκου Καρανίκα, στο facebook: «Στα τσακίδια Eldorado και να μη στεριώσεις πουθενά» έγραψε μεταξύ άλλων, κάνοντας την αντιπολίτευση να ζητεί την αποπομπή του, αλλά και προξενώντας ενδοκυβερνητικές τριβές.