Ο συγχρονισμός των κοπρωνύμων της σύγχρονης Ιστορίας θα έκανε να ζηλέψουν ακόμα και οι παρελαύνοντες με το βήμα της χήνας.

Στην επέτειο της εισβολής της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, τα πνευματικά απολιθώματα εκείνης της περιόδου κραύγασαν «Seig Heil» και λέρωσαν την ατμόσφαιρα του σταδίου της Πράγας με τραγούδια του επαίσχυντου παρελθόντος.

Τα ελληνικά κακέκτυπα περιορίστηκαν στη μουντζούρα. Εκαναν τα κυκλάκια με τους σταυρούς πάνω στο εντυπωσιακό γκραφίτι του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο γηπεδάκι στα Σεπόλια, σχημάτισαν και το όνομα του φασιστικού μορφώματος που εκπροσωπούν και τώρα πιστεύουν πως έκαναν τη μούρη κρέας του μαύρου κολοσσού.

Τα δύο περιστατικά που σχεδόν συνέπεσαν χρονικά μοιάζουν με εικόνες που μας προτρέπουν να βρούμε τις διαφορές τους.

Οι γερμανοί διεθνείς δεν χαιρέτησαν ως είθισται τους φίλους της «Μάνσαφτ» που έκαναν το ταξίδι μέχρι την πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Το γεγονός έλαβε χώρα την Παρασκευή και μέχρι χθες οι αντιδράσεις ήταν έντονες και συντονισμένες απ’ όλες τις πλευρές του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Στην μπασκετική Ελλάδα ισχύει το πολυφορεμένο τελευταία «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Οι κόκκινες γραμμές πλησιάζουν στο σημείο τήξης και πιθανόν η ζημιά να γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν καθοριστεί άμεσα πολιτική αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.