Οταν άκουσα ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε οριστεί υπουργός Οικονομικών ανατρίχιασα: πώς ήταν δυνατόν ο κ. Τσίπρας να εμπιστεύεται άνθρωπο που κατανάλωνε επιδεικτικά όλη του την ενέργεια για να γίνει γκουρού και να αποκτήσει πιστούς και το μόνο που τον ενδιέφερε να διαχειριστεί ήταν η δημόσια φιγούρα του; Χθες, μου λύθηκε η απορία: τον διόρισε υπουργό γιατί του υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει το όνειρο κάθε ηγεμόνα που θέλει την απόλυτη εξουσία: να ελέγξει το χρήμα. Απαντώντας σε όσα εμπιστεύτηκε ο συνένοχός του Γκλεν Κιμ στη σύναξη του Μπέπε Γκρίλο, ο ολέθριος πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι τον Νοέμβριο του 2014 ανέπτυξε ιδιωτικά στην τριανδρία Τσίπρα – Δραγασάκη – Παππά τη μεγαλοφυή ιδέα το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών που χειριζόμαστε όλοι μας, το gsis.gr, να γίνει η τράπεζα μέσω της οποίας θα κάναμε υποχρεωτικά τις ιδιωτικές συναλλαγές μας.

Ετσι, το κράτος θα μπορούσε «να δανείζεται χρήματα απευθείας από τους πολίτες του» –δηλαδή, να δημεύει το χρήμα των υπηκόων του. Το σύστημά του, διευκρινίζει παρακάτω, θα αναιρούσε το «μονοπώλιο των τραπεζιτών απέναντι στην κοινωνία και στο σύστημα πληρωμών πάνω στο οποίο βασίζεται η οικονομική ζωή». Και θα δημιουργούσε έτσι «ένα παράλληλο ηλεκτρονικό – διαδικτυακό ευρώ το οποίο, αντίθετα με τα «κανονικά» ευρώ, μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού –σε μια έκτακτη κατάσταση –να μετατραπούν (sic) σε άλλο νόμισμα». Δραχμή; Ρούβλι; Γουάν; Ναπολεόνι μάλλον, αυτό ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Θα μας έδιναν βέβαια κιόλας, θα είχαμε εκατομμύρια ναπολεόνια στο gsis.gr –όπως είχαν και οι σοβιετικοί υπήκοοι εκατομμύρια ρούβλια στους λογαριασμούς τους, με τα οποία δεν μπορούσαν να αγοράσουν τίποτα. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ενθουσιάστηκαν με την ιδέα οι κ.κ. Τσίπρας, Δραγασάκης, Παππάς αν σκεφθούμε πως δύο χρόνια τώρα αγωνίζονται με τη βοήθεια του κ. Σπίρτζη να αποκτήσουν τη μικρή Τράπεζα Αττικής για τις δουλειές τους. Οπως και γιατί «οι περισσότεροι υπουργοί με πλησίασαν για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους» αφηγείται ο κ. Βαρουφάκης, όταν λίγους μήνες μετά παρουσίασε επισήμως στην ΠΦΑ κυβέρνηση το μεγαλοφυές σχέδιο κυριαρχίας πάνω στην «οικονομική ζωή». Ο μετακομμουνιστής δεν ξεχνά τις ρίζες του.

Πάντως ο Γκλεν Κιμ μίλησε μόνο για «τυπωμένα κουπόνια» που θα ήσαν ολόιδια με ευρώ –η αντίφαση ίσως οφείλεται στο ότι αυτός καταλαβαίνει τι μπορεί να του κοστίσει στα δικαστήρια η συμμετοχή του στο οργουελιανό βαρουφάκειο σχέδιο. Το επόμενο μεγαλοφυές δημιούργημά του, αυτό που θα πατά ένα κουμπί και θα εξολοθρεύει όποιον αμφισβητεί το μεγαλείο του, ο κ. Βαρουφάκης θα το κατασκευάσει μόνος του.