Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν γρηγορότερα από όσο η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία μπορούσε να αντιληφθεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κόμματα του χώρου μας, που είχαν συναρπάσει δεκάδες εκατομμύρια κόσμο, δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών. Αφελώς θεωρήσαμε ότι θα φέρουμε τον κόσμο στα μέτρα μας. Αυτό όμως, όπως δείχνει η Ιστορία, είναι η τύφλωση της έπαρσης του κάποτε παντοδύναμου.
Ο σημερινός πολίτης χρειάζεται να εμπνευστεί από έναν στόχο, από έναν σκοπό και ο φορέας που θα τον επικοινωνήσει θα πρέπει να τον συνεγείρει, ώστε ο ίδιος να βρει το κουράγιο να υπερβεί τον καταρρακωμένο εαυτό του.
Εχουμε μπροστά μας - εδώ και καιρό - ένα μεγάλο στοίχημα. Θα το κερδίσουμε;
Ενα στοίχημα που:
- Δεν κερδίζεται με τις παλιές γνωστές συνταγές, κυρίως των παροχών, γιατί απλά λεφτά δεν υπάρχουν, κι αυτά που άλλοτε αφειδώς μοιράζαμε ήταν δανεικά, αλλά, όπως αποδείχθηκε, όχι αγύριστα.
- Τα νέα πολυπαραγοντικά προβλήματα δεν λύνονται με παλιά ιδεολογικά εργαλεία, με περιχαρακώσεις τάχα «καθαρότητας» και άρνηση συνεργασίας με όσους κινούνται σε προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση.
- Το μονοπώλιο της γνώσης, των ικανών στελεχών, σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο δεν το έχει ένα κόμμα. Αυτό το αφομοιώσαμε ως χώρος και είναι καιρός να γίνει πράξη. Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα και για μας και για τον κόσμο.
Χρειαζόμαστε άλλη προσέγγιση για το εγχείρημά μας, επειδή τα προβλήματα της χώρας απαιτούν άλλη προσέγγιση. Τα δεινά που κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να επισωρεύσει η ανεκδιήγητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι γρίπη που θα περάσει εύκολα. Το εγχείρημά μας πρέπει να επαναφέρει μια γλώσσα που ο χώρος μας - κακά τα ψέματα - έχει καιρό να μιλήσει. Τη γλώσσα της ειλικρίνειας, της λογικής, της σύνεσης και της συνέπειας. Ο λόγος του νέου που πάει να γεννηθεί δεν μπορεί να είναι ο ίδιος ξύλινος λόγος του παλιού που πέρασε. Υπάρχει και άλλος, αυτός μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς που κάνει πράξη το δύσκολο αλλά αναγκαίο. Που απορρίπτει παλιές τακτικές τύπου Μαυρογιαλούρου...
  
Το αίτημα της Κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, θα εξακολουθήσει να είναι η διατύπωση ενός συνόλου ρεαλιστικών πολιτικών θέσεων, ενός σαφούς πολιτικού στίγματος. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα. Συζητάμε για:
-  το μέγεθος, την ποιότητα του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών
-  το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων
-  το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μας σύστημα
-  την υπερφορολόγηση προσώπων και επιχειρήσεων
Το πρόγραμμά μας αν δεν συγκεκριμενοποιηθεί, αν δεν μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και αν δεν προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις, θα πάει στα αζήτητα. Και οι απαντήσεις σε αυτά τα καυτά ερωτήματα και τις αγωνίες των πολιτών δεν δίνονται ούτε με την επίκληση αντιδεξιών αντανακλαστικών, που τόσο χρησίμευσε στο παρελθόν, με αφελή αναπόληση και υπόσχεση παραδείσιων απολαύσεων, με πανηγυρισμούς για την επιστροφή στελεχών στην πατρική εστία.
Είναι ώρα να σταθούμε στο ύψος του πήχη που βάλαμε ψηλά και καλά κάναμε. Σκοπός μας να τον ξεπεράσουμε. Οχι να βγούμε απέναντι περνώντας από το πλάι ή ακόμα χειρότερα από κάτω.
Η Χαρά Κεφαλίδου είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του Νομού Δράμας
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από