Την περίοδο που διανύουμε η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κυριαρχείται από έλλειψη προοπτικής και σχετική αβεβαιότητα, με συνέπεια να παραμένει ουσιαστικά ευάλωτη. Παρ’ όλα αυτά, στην αγορά εργασίας οι εξελίξεις ήταν σχετικά θετικές, αφού η τάση ανάκαμψης της απασχόλησης συνεχίστηκε και το 2016, με συνέπεια ο δείκτης ανεργίας να υποχωρεί για τρίτο κατά σειρά έτος.

Οπως δείχνουν μάλιστα και οι τελευταίες έρευνες εργατικού δυναμικού, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τις αρχές του 2016, με τη συνολική απασχόληση να σημειώνει θετικές μεταβολές για 12 συνεχή τρίμηνα. Επίσης, το πλήθος των ανέργων μειώθηκε κατά 6,7% (σε ετήσια βάση), με συνέπεια το ποσοστό ανεργίας να περιοριστεί σε 23,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (από 24,9% στις αρχές του 2016).

Οι εξελίξεις αυτές είναι σαφώς θετικές, ωστόσο η ανεργία παραμένει ανεπίτρεπτα πολύ υψηλή. Ορισμένα καυτά προβλήματα που χρήζουν άμεσης και συστηματικής αντιμετώπισης είναι το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, που έχει παγιωθεί στο 70%, καθώς και η ανεργία των νέων που παραμένει ανησυχητικά υψηλή.

Το γεγονός ότι η απασχόληση ανακάμπτει είναι ενθαρρυντικό, με δεδομένο τις βαριές απώλειες στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο της έξαρσης της κρίσης. Ουσιαστική όμως λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την εδραίωση θετικών ρυθμών ανάπτυξης σε σταθερή βάση και ιδιαίτερα με την προσέλκυση ικανών επενδύσεων, παράγοντες που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Μετά δε και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών αναμένεται να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και η ομαλή ροή χρηματοδότησης στην αγορά, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP και πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ)