Μέσα σε λίγη ώρα, όση χρειάζεται κανείς για να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα από την περίφημη Πορτάρα, η Νάξος σου κλέβει την καρδιά. Και ύστερα είναι οι μαγευτικές παραλίες, τα πανέμορφα χωριά, η εκπληκτική εναλλαγή τοπίων, μα πάνω από όλα οι άνθρωποι της, που σε κάνουν να ανυπομονείς να ξαναρθείς. Το ίδιο και οι εκδηλώσεις της. Όπως η γιορτή της πατάτας!

Φέτος μάλιστα οι παραγωγοί της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έχουν βάλει στόχο να μπουν στο βιβλίο Γκίνες. Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη ποσότητα σερβιρισμένης πατάτας! Στις 15 Ιουλίου στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Πατάτας που διοργανώνεται στην Αγία Άννα (θέση Κάπαρες), ντόπιοι παραγωγοί και οι οικογένειές τους, με την συνδρομή κατοίκων του νησιού θα επιχειρήσουν να καθαρίσουν, να τηγανίσουν και να προσφέρουν στους επισκέπτες περισσότερα από 550 κιλά, από τις φημισμένες πατάτες του νησιού.

Για να καταρριφθεί το ρεκόρ θα χρειαστούν 650 κιλά ακαθάριστες πατάτες Νάξου, 550 λίτρα από το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο του νησιού, 22 παραδοσιακά τσουκάλια για το τηγάνισμα και μπόλικη διάθεση για ….καθάρισμα.

Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατέχει η εταιρεία Twin Oaks Farms, στην πόλη Eagle της πολιτείας Idaho στις ΗΠΑ Το ρεκόρ επιτεύχθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014 και είναι 454.95 κιλά. Το βάρος των ακαθάριστων και ακατέργαστων πατατών ήταν 569.71 κιλά και το λάδι που χρησιμοποιήθηκε για το τηγάνισμά τους ήταν 500.07 λίτρα.

«Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια της και κάθε χρόνο 5500 τόνοι παράγονται στο νησί. Η πατάτα Νάξου μαζί με τα υπόλοιπα αγροτικά-τυροκομικά προϊόντα έχουν αναδείξει τη Νάξο στην μεγαλύτερη αγροτική δύναμη των Κυκλάδων. Όποιος έχει δοκιμάσει τηγανητές πατάτες Νάξου γνωρίζει ήδη γιατί θέλουμε να σερβίρουμε τόσες πολλές τηγανιτές πατάτες στους επισκέπτες του φεστιβάλ. Πολύ απλά γιατί η γεύση της είναι ασύγκριτη. Να είστε σίγουροι ότι θα καταρρίψουμε το ρεκόρ», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης.

Παράλληλα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και δύο νέα νησιώτικα τραγούδια για την πατάτα αλλά και τη γραβιέρα του νησιού. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους!

Όσοι επιθυμούν να βρουν την αυθεντική πατάτα Νάξου εκτός του νησιού, ας την αναζητήσουν στα διχτάκια με την επωνυμία της Ένωσης.

Αξίζει να δείτε

* Την Πορτάρα. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος αρχίζει το… λαϊκό προσκύνημα στα Παλάτια, τη μικρή χερσόνησο δίπλα στο λιμάνι. Εδώ βρίσκεται το σήμα κατατεθέν του νησιού η Πορτάρα μία γιγαντιαία μαρμάρινη πύλη, μέρος ενός ναού του Απόλλωνα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι από τις ωραιότερες της Ελλάδας!

* Το Κάστρο του Μάρκου Σανούδου, στη Χώρα. Στενά, ανηφορικά σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσα σε σπίτια που κάποτε στέγαζαν τους ευγενείς του νησιού, θα σας οδηγήσουν στο Κάστρο που έχτισε ο ενετός άρχοντας και Δούκας του Αρχιπελάγους Μάρκος Σανούδος το 1207. Στην κορυφή του Κάστρου «συνωστίζονται» η Καθολική Μητρόπολη, η Σχολή Ουρσουλίνων και η Εμπορική Σχολή που ίδρυσαν οι Ιησουΐτες μοναχοί. Στα θρανία της φοίτησε ο Νίκος Καζαντζάκης. Η τελευταία στεγάζει πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.

* Την παλαιά Χώρα, στις παρυφές του Κάστρου. Οι περίπατοι στα σοκάκια της είναι απολαυστικοί. Το κεντρικό της καλντερίμι είναι γεμάτο καταστήματα που στεγάζονται στα ισόγεια παλαιών σπιτιών και μένουν ανοικτά μέχρι αργά ικανοποιώντας τις καταναλωτικές διαθέσεις των ταξιδιωτών.

* Την Απείρανθο, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό με καλντερίμια στρωμένα από μάρμαρο. Δείτε τον πύργο του Ζευγώλη που μοιάζει να κρέμεται από έναν βράχο και περπατήστε μέχρι την κεντρική πλατεία όπου μαζεύονται οι γέροντες του χωριού για να πιουν τον καφέ τους. Πολλοί από αυτούς μιλούν… Κρητικά καθώς λέγεται πως το χωριό κατοικήθηκε παλαιότερα από οικογένειες που ήρθαν στο νησί από τα Σφακιά.

* Τους Κούρους. Από τους τρεις, οι δύο έχουν την καλύτερη πρόσβαση. Ο πρώτος είναι στην περιοχή Φλεριό κοντά στο χωριό Μέλανες (είναι εδώ από τον 7ο αιώνα π.Χ.). Το μήκος του (καθώς είναι ξαπλωμένος) φτάνει τα 6,40 μ. Ο δεύτερος βρίσκεται σχεδόν 1 χλμ. έξω από το χωριό Απόλλωνας και το μήκος του είναι 10,45 μ.

* Τα μεσόγεια χωριά: Το Χαλκί με τα νεοκλασικά του κτίρια που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της σημερινής έδρας του δήμου Δρυμαλίας και τις εγκαταστάσεις της Ποτοποιίας Βαλληνδρά (η παλαιότερη του νησιού, λειτουργεί επίσημα από το 1896), όπου μπορείτε να ξεναγηθείτε στο παλιό αποστακτήριο και να μάθετε τα πάντα γύρω από το κίτρο (τηλ. 22850 31220). Δείτε επίσης, το Φιλότι με την πιο δροσερή πλατεία του νησιού κάτω από τον τεράστιο πλάτανο, τους Τρίποδες με τους τρεις ανεμόμυλους να αποτελούν το σήμα –κατατεθέν, αλλά και τις Εγγαρές που λάτρεψε ο Καζαντζάκης.

* Τους πύργους του νησιού. Επιβλητικοί και διάσπαρτοι στο νησί θυμίζουν το φεουδαρχικό καθεστώς του παρελθόντος. Εξαιρετικοί είναι αυτοί της Αγιάς στον παραλιακό δρόμο από τη Χώρα για τον Απόλλωνα, του Μπαζαίου στο δρόμο για την Αγιασσό (λίγο πριν το Χαλκί) και του Χειμάρρου στο δρόμο για Καλαντό.

* Τον Ζα. Είναι το μεγαλύτερο βουνό των Κυκλάδων με υψόμετρο 1.004. Ο μύθος λέει πως στη σπηλιά που βρίσκεται στην καρδιά του πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Δίας.

* Τον Αρχαίο Ναό της Δήμητρας κοντά στα χωριά Άνω και Κάτω Σαγκρί. Πρόκειται για μαρμάρινο ναό ιωνικού ρυθμού ο οποίος έχει αναστηλωθεί. Εξαιρετικό είναι το μουσείο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με ευρήματα από την περιοχή.

Για μπάνιο

Η πιο κοντινή παραλία στη Χώρα είναι ο Άγιος Γεώργιος. Αμμώδης, με ρηχά νερά στα οποία θα… βαρεθείτε να περπατάτε μέχρι να φτάσετε στα βαθιά. Ενδείκνυται για λιλιπούτειους κολυμβητές ενώ στην άκρη της, μπροστά από την πίστα του αεροδρομίου έχουν το στέκι τους οι σέρφερ του νησιού. Λίγα χιλιόμετρα νότια της Χώρας είναι οι διασημότερες παραλίες του νησιού. Κατά σειρά… εμφάνισης στο χάρτη, πρώτος είναι ο Άγιος Προκόπης και ακολουθούν η Αγία Άννα και η Πλάκα. Μετά την Πλάκα θα βρείτε τις παραλίες Ορκός και Μικρή Βίγλα. Στη δεύτερη εξασκούν τις δεξιότητές τους οι λάτρεις του σερφ και του kite surf οπότε, όπως καταλαβαίνετε, συχνά –πυκνά έχει αέρα εδώ.

Προστατευμένη από τους ανέμους με λιγοστές ξαπλώστρες είναι η παραλία Καστράκι. Από εδώ μέχρι το Αλυκό απλώνεται μία τεράστια αμμουδερή παραλία μήκους περίπου 2 χλμ. με το όνομα Γλυφάδα. Βουτώντας στα νερά της θα αισθανθείτε μόνοι ακόμη και τον Αύγουστο.

Από τις λατρεμένες παραλίες των ντόπιων και όχι μόνο, είναι το Αλυκό, περιοχή που πίσω από ένα μικρό δάσος κέδρων κρύβει αρκετές μίνι αμμουδιές.

Ιδανικές παραλίες για μοναχικές βουτιές είναι το Πυργάκι, η Αγιασσός και ο Καλαντός. Το ίδιο και η Ψιλή Άμμος μία αμμουδερή παραλία που κρύβει αρκετές μικρότερες κοντά της αλλά και ο Πάνορμος ή Πάνερμος, σε ένα μικρό κόλπο που προτιμούν οι σκαφάτοι επισκέπτες. Αυτή είναι η πιο απομακρυσμένη παραλία του νησιού!

Στη βόρεια πλευρά της Νάξου είναι οι παραλίες Αμίτης, Άμπραμ και αυτή του Απόλλωνα δίπλα στο ομώνυμο χωριό.

Χρήσιμα

Για γλυκό ή φαγητό θα πάτε στον «Λευτέρη» στην Απείρανθο (τηλ. 22850 61333), ενώ φημισμένη για τις συνταγές της είναι η «Αξιώτισσα» στο Καστράκι (στο 18ο χλμ. του δρόμου Χώρας-Αλυκού, τηλ. 22850 75107). Στην Πλάκα έχει ταράξει τα νερά της εστίασης η άφιξη του «Tortuga» στο ξενοδοχείο «Naxian on the Beach» (τηλ. 22850 44300).

Για ποτό θα πάτε στο «Swing» στη Χώρα, το οποίο θα λατρέψετε για τα απίστευτα κοκτέιλ του (http://swingbar.gr/).

Για τη διαμονή σας στο νησί υπάρχουν αμέτρητες προτάσεις με τιμές κυριολεκτικά για όλα τα βαλάντια. Στον Άγιο Γεώργιο πολυτελή διαμονή σε εξαιρετικά διακοσμημένα δωμάτια προσφέρει το «Θωμαΐς» (http://www.naxoshotels.gr). Προσεγμένα δωμάτια με όλες τις σύγχρονες ανέσεις έχει και το ξενοδοχείο «Princessofnaxos» (http://www.princessofnaxos.com/). Στη Χώρα ξεχωρίζουν τα ξενοδοχεία «Chateau Zevgoli Hotel», (http://www.naxostownhotels.com) και «Venetiko» (http://www.venetiko.com).

Διαμονή υψηλού επιπέδου προσφέρει το «Naxian on the beach» στην Πλάκα (http://www.naxianonthebeach.com/en/).

Και αν θέλετε να μείνετε κάπου και να αισθανθείτε κυριολεκτικά σαν στο εξοχικό σας, το γραφείο «Naxos holidays rentals» καλύπτει και τις πιο υψηλές απαιτήσεις καθώς διαθέτει μία εντυπωσιακή συλλογή από σπίτια και βίλες σε εξαιρετικές τοποθεσίες του νησιού! (http://www.naxianrentals.com)