Μπορεί να υπάρχει πιο ψεύτης και άχρηστος σαν πολιτικός από τον Νίκο Παππά, που πέρυσι οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση για να δώσει τηλεοπτικές άδειες και του τίναξε στον αέρα τις προφανείς παρανομίες το Συμβούλιο της Επικρατείας; Ναι, αν ονομάζεσαι Πάνος Σκουρλέτης, του οποίου τις παρανομίες στο υπουργείο Εσωτερικών τις τίναξε στον αέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αλλά, αντίθετα από τον κ. Παππά, ο κ. Σκουρλέτης δεν αποδέχθηκε την ήττα του. Ψάχνει να βρει τρόπους οπωσδήποτε να διορίσει μερικές χιλιάδες εργάτες καθαριότητας για να το γράψει στο κομματικό βιογραφικό του. Τον βοηθάνε στο έργο του τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευθεί σε όλη τη χώρα –και ενώ αυτός είναι ο υπεύθυνος, προσπαθεί να μας πείσει πως είναι αυτός που μας σώζει από αυτά. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται μετά από κάθε υπογραφή συνθηκολόγησης σαν σωτήρας της χώρας που ο ίδιος τη σπρώχνει στον γκρεμό.

Η χυδαιότητα της σκέψης του ανδρός εμφανίζεται στην επίθεση που κάνει στη ΝΔ επειδή υποστηρίζει ότι το θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων πρέπει να λυθεί με συνεργασία Δήμων και ιδιωτών. Δηλαδή, θέλετε «να μην δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», κατήγγειλε χθες στη Βουλή ο κ. υπουργός –για τον οποίο θέσεις εργασίας δεν είναι αυτές που δημιουργούν οι επιχειρηματίες αλλά αυτές που χαρίζει ο ίδιος για να κερδίσει την ευγνωμοσύνη των διοριζομένων και την αναγνώριση των ελάχιστων κομματικών πως κάνει «αριστερή πολιτική». Τι να πεις για υπουργό που υποστηρίζει για την ανανέωση των συμβάσεων «δεν πρόκειται για παράταση, αλλά για συνέχιση μιας εργασιακής σχέσης»; Που ισχυρίζεται ότι οι 2.500 εργαζόμενοι που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ (αλλά με μόρια «εμπειρίας» και χωρίς όριο ηλικίας) «καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες» ενώ ταυτόχρονα καλεί τους δημάρχους «να μας καταθέσουν τις ανάγκες τους»;

Και έσπευσε να τον υπερασπιστεί η Ολγα Γεροβασίλη, υπεύθυνη για μία από τις παρατάσεις των συμβάσεων που κρίθηκαν παράνομες, χαρακτηρίζοντας «βαθιά ιδεολογική» τη συζήτηση για το ποιοι θα μαζεύουν τα σκουπίδια: εργολάβοι ή μόνιμοι υπάλληλοι; Ενώ ο Παναγιώτης Καμμένος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι βάζει «προσκείμενους επιχειρηματίες να αγοράζουν απορριμματοφόρα». Κουβέντες του αέρα μαζεμένες από σκουπίδια και υπονόμους.

Πράγματι, είναι βαθιά ιδεολογική η συζήτηση· η ιδεολογία του κ. Σκουρλέτη, της κ. Γεροβασίλη και του κ. Καμμένου είναι ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι και να χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους κυβερνώντες επειδή μας μοιράζουν μόνιμες θέσεις σε απορριμματοφόρα –ώς εκεί είναι οι ορίζοντές τους, αυτό κατανοούν σαν κοινωνική δικαιοσύνη, πρόοδο και ανάπτυξη.