Δεν χωρά αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση βαδίζει από επιτυχία σε επιτυχία και μόνον από ζήλεια οι εχθροί της βλέπουν το αντίθετο. Είναι δε τόσο σπουδαία τα επιτεύγματά της, που έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν στον κόσμο όλο. Ειδικότερα στην Ευρώπη εξασφάλισαν το ακατόρθωτο προκαλώντας οίκτο και παραινέσεις από εφημερίδες προς τις ηγεσίες των χωρών τους που κατανοούν το δράμα των ελλήνων πολιτών και την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων.

Για όσα εξελίχθηκαν στην πολυθρύλητη δεύτερη αξιολόγηση δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες. Αρκεί να συγκρίνει κανείς τις διαπιστώσεις του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου και τις θριαμβολογίες του Πρωθυπουργού και τότε βγάζει εύκολα τα συμπεράσματά του. Αυτή η υπόθεση όμως, που κρατά μήνες τώρα, προφανώς θα έχει και συνέχεια, αλλά επειδή εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με προβλέψιμους χαρακτήρες, αναμένουμε τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση αυτή η σχέση έχει κλονισθεί και μένει να αποδειχθεί στην πράξη πόσο μπορεί ακόμη να αντέξει.

Αν σκεφτούμε βεβαίως από πού ξεκινήσαμε και πώς καταλήξαμε, τότε μιλάμε για την κατάρρευση της λογικής, αλλά έτσι είναι οι σημερινοί κυβερνώντες. Δεν έχει ποτέ καμιά σημασία τι είπαν χθες ή προχθές, αλλά τι κάνουν σήμερα και τι μας επιφυλάσσουν για αύριο. Η πολιτική τους συμπεριφορά έχει αποδείξει ότι είναι ικανοί για όλα και ακόμη χειρότερα. Αλλωστε η διαδρομή από το ούτε ένα ευρώ μέτρα στο πακέτο πέντε δισ. αποδείχθηκε πολύ σύντομη και την κατάπιαν αμάσητη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη πιο εύκολο ήταν να αποδεχθούν τους εξευτελισμούς του Σόιμπλε, ο οποίος τους πήρε στο ψιλό για τα τηλεφωνήματα στη Μέρκελ. Εκεί όμως που το δούλεμα καταντάει καψώνι, ήταν με τα δικαστικά έξοδα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που τα αποδέχθηκαν χωρίς να πουν λέξη. Ενα θέμα που πλήττει εκτός των άλλων τη νεοκαραμανλική πτέρυγα της κυβέρνησης και τις καριέρες των ορφανών εκείνης της εξουσίας που κρύφτηκαν στις παρυφές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τώρα που βλέπουν την κατάρρευση σπεύδουν πρώτοι να απομακρυνθούν από τα ερείπια και αναζητούν τρόπους επανασύνδεσης με την επερχόμενη εξουσία, αλλά έχουν αφήσει ίχνη παντού.