Στην πλατεία Συντάγματος αλλά και στην αίθουσα του μετρό γιορτάζουν (13 – 14 Ιουνίου) την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, πουκαθιερώθηκε το 2014 με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ανάγκη δωρεάς αίματος αλλά και για να τιμηθούν οι εθελοντές αιμοδότες για τη σωτήρια προσφορά τους.

Οι «ΣυνΔότες» – Συναινούντες Δότες Κυττάρων, Ιστών και Οργάνων – ζητούν από τον κόσμο, που περνά από το Σύνταγμα, να δηλώσει εθελοντής υποψήφιος δότης αιμοποιητικών κυττάρων και δωρητής οργάνων.

Το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι «το αίμα μάς ενώνει όλους». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διενεργούνται παγκοσμίως 108 εκατομμύρια αιμοδοσίες, οι μισές από τις οποίες σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Είναι ενδεικτικό πως η εθελοντική αιμοδοσία από ποσοστό μόλις 1% του πληθυσμού μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες μιας χώρας σε αίμα. Επίσης, 62 χώρες καλύπτουν το 100% των αναγκών τους σε αίμα από εθελοντικές αιμοδοσίες.

Μπορείτε να δώσετε αίμα εάν:

– Είστε μεταξύ 18 και 65 ετών. Σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει δίνουν αίμα οι 17αρηδες και οι άνω των 65.

– Ζυγίζετε πάνω από 50 κιλά. Εάν είστε κάτω από 50 κιλά, ίσως δεν είναι ασφαλές να προσφέρετε αίμα.

– Είστε υγιείς. Δεν θα μπορέσετε να προσφέρετε αίμα εάν είχατε στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα ή εάν έχετε κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή.

– Έχετε ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου είναι η λήψη ουσιών, οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τα τατουάζ ή τα piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες.

– Είστε αποφασισμένοι να βοηθήσετε τους άλλους!