Δεν απαγορεύεται να κολλήσει κανείς ένα ποστ-ιτ στον υπολογιστή του με το όνομα του χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Κάνοντάς το δηλώνει απλώς τη χαλαρή του σχέση με την τεχνολογία –είναι σαν να βλέπει μπροστά του κάποιο μηχάνημα του Διαβόλου. Οταν όμως αυτός είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη και φωτογραφίζεται με φόντο το ποστ-ιτ όπου διακρίνεται το όνομα χρήστη «ypourgos» και ο κωδικός «123456», τότε σημαίνει και κάτι ακόμη: ότι στην Κατεχάκη κατοικεί το πνεύμα του επιθεωρητή Κλουζό.

Μόνο που ο Νίκος Τόσκας δεν εμφορείται μόνο από αυτό το πνεύμα. Το βασικό του χαρακτηριστικό δεν είναι η γκάφα αλλά η αδράνεια. Περισσότερο και από γκαφατζής αστυνομικός, ο υπουργός συμπεριφέρεται σαν παλιός καραβανάς που έχει εμποτιστεί από τη ραθυμία του στρατεύματος σε καιρό ειρήνης. Πόσα παραγγέλματα να φωνάξεις με όλη σου τη δύναμη; Πόσες φυλακές να ρίξεις στους φαντάρους, πόσες επιθεωρήσεις να κάνεις στους θαλάμους; Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της ανίας. Και στον στρατό δεν είναι καθόλου δύσκολο να πέσεις θύμα της.

Ο Νίκος Τόσκας διοικεί το υπουργείο του με εκείνη τη στρατιωτική υπνηλία που προκαλεί ο ιδρυματισμός. Και μπορεί η κατάσταση να μην είναι εμπόλεμη, αλλά από τα Εξάρχεια ώς το Μενίδι οι καιροί δεν είναι ακριβώς ειρηνικοί. Στο κέντρο της Αθήνας τα τρόλεϊ έχουν μετατραπεί σε εύφλεκτο υλικό. Και σε ένα από τα πιο υποβαθμισμένα της προάστια οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι. Ο υπουργός απαντά ότι τα πράγματα ήταν έτσι πάντοτε, ότι δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι η απάντηση ενός καραβανά. Κι ενός Κλουζό.