Η «μέθοδος της πλημμυρίδας» είναι η πιο πετυχημένη μέθοδος προπαγάνδας: Τα πετάς όλα μαζί στο τραπέζι, «μπουκώνεις» το σύστημα και τελικά δεν θυμάται κανείς τίποτε.

Είχε πει ο Νόρμαν Μέιλερ: «Δεν είναι λίγο να είσαι απολύτως ψεύτης. Αν δεν λες ποτέ την αλήθεια, είσαι εξίσου ασφαλής με τον τίμιο άνθρωπο που δεν τολμάει ποτέ να πει ψέματα. Οταν σε πληροφορούν πως σήμερα ορκίζεσαι για το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που ομολόγησες χθες, σημειώνεις: Εγώ δεν το είπα ποτέ αυτό. Κι αν έχουν καταγραφεί τα λεγόμενά σου, δηλώνεις ότι πρόκειται για χονδροειδή παρανόηση».

Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν με τόση άνεση τη μια μέρα να ψηφίζουν τα πιο σκληρά μέτρα, την άλλη να ανεβαίνουν στους Κορυσχάδες με τα αμπέχονα του Δημοκρατικού Στρατού και μετά (κατεβαίνοντας από την… «κυβέρνηση του βουνού») να φοράνε το πηλήκιο του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Συμμαχίας!

Επειδή, όμως, έχουμε και έναν λαό να φροντίσουμε, ένα είναι το ερώτημα μπροστά στο νέο (κατασκευασμένο) αδιέξοδο: Τι ακριβώς ζητάνε από τους δανειστές στο θέμα του χρέους;

Θέλουν, λέει, «καθαρό διάδρομο» και «οριστική λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές».

Αλλά τότε γιατί μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, όταν προσδιορίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πανηγύρισαν ότι «υπάρχει πλέον σαφής οδικός χάρτης» και «επιτυγχάνεται η έξοδος στις αγορές»; Γιατί μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016, όταν εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, μίλησαν για «εθνική επιτυχία», καθώς «μειώθηκε το χρέος κατά 45 δισ.;».

Και οι πανηγυρισμοί συνεχίστηκαν: Ο Πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Στις 23 Ιανουαρίου 2017, όταν ESM και EFSF άναψαν το πράσινο φως. Στις 10 Φεβρουαρίου 2017, με τις νέες αποφάσεις του ESM. Στις 9 Απριλίου 2017, μετά τη «Συμφωνία της Μάλτας», τότε που είπαν ότι «ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Τα εγκατέλειψαν όλα μέσα σε έναν μήνα. Και ξαναθυμήθηκαν το χρέος ως όχημα και αντίδωρο για να ψηφιστούν τα μέτρα.

Τώρα, έχουμε νέο εθνικό στόχο: Εξοδος στις αγορές! Οταν το 2014 είχαμε βγει, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για «στημένη παράσταση» των «υποτακτικών της Μέρκελ»!

Μιλάμε για τις «αγορές» για τις οποίες έλεγαν ότι «πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη», αφού «οι άνθρωποι είναι πάνω από τις αγορές», που είναι το «νέο μαντρόσκυλο του συστήματος», «αρπαχτικά κοράκια», στα οποία υποκλίνονται οι «Ταλιμπάν των αγορών» («Βήμα της Κυριακής», 22/2/2014).

Είπε ο κ. Τσίπρας στις 13 Δεκεμβρίου 2014, στο Ηράκλειο: «Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε, λοιπόν, εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».

Ε, λοιπόν, αν δεν ακούσουν οι αγορές, βαράτε τα νταούλια!

Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος