Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας χωράνε πολλοί σκελετοί, ακόμη και αν η απώλεια ενός κορυφαίου πολιτικού δηλώνει τέλος εποχής. Ποιας εποχής, λοιπόν; Δεν ήταν μόνο η προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να μικρύνει το αδηφάγο Δημόσιο και να διευρύνει τα όρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ούτε μόνο η παθιασμένη σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Λαλιώτη και λοιπούς αντιπάλους. Δεν ήταν μόνο η ανεκδοτολογική πλέον πίστη στους συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς που κρατούσαν από τη γενέθλια Κρήτη, ούτε ο «μιμητισμός» του πασοκικού συστήματος.

Για να φτάσει κανείς στην εποχή του Μητσοτάκη χρειάζεται ένα γενναίο rewind, χωρίς φόβο για όσα κρύβει μέσα του το μπουκάλι με το τζίνι. Είναι η εποχή του κυρίαρχου αυριανισμού, κατά την οποία η δυσφήμηση των πολιτικών βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Ακόμη και ο Μάνος Χατζιδάκις δεν γλίτωσε από το τοξικό δηλητήριο εκείνου του ιδεολογήματος. Είναι η εποχή που υποψήφιοι οδηγοί του ΕΑΣ σέρνονται μπροστά στις κάμερες με ρούχα σκισμένα από τους προπηλακισμούς συναδέλφων τους, την ώρα που αστυνομικοί τους δίνουν λευκά σεντόνια για να καλυφτούν! Η εποχή που ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος αποδίδουν μειωτικούς χαρακτηρισμούς στους κατοίκους της FYROM. Η εποχή κατά την οποία η απόπειρα να εισαχθεί σύστημα αξιολόγησης στα σχολεία επιφέρει τον αυτοματισμό των καταλήψεων από μαθητές που έβαζαν τους αετονύχηδες συνδικαλιστές πάνω απ’ τους δασκάλους τους.

Ναι, υπάρχει και αυτή η πλευρά της πρόσφατης Ιστορίας. Καθόλου ηρωική, καθόλου επαναστατική, μακριά από τη λογική που θέλει την Αριστερά «ιδιοκτήτρια» των σημαντικών γεγονότων. Στην εποχή Μητσοτάκη η μόνιμη απειλή των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ήταν να κατεβάσουν τον μοχλό του ρεύματος. Ζήσαμε ήδη μια εποχή προμνημονιακή, λοιπόν, με όλα τα συμπτώματα της μνημονιακής. Τα τραύματά της φαίνονταν επουλωμένα, αλλά δεν ήταν. Τότε οι «νοικοκυραίοι» έπαιζαν τον ρόλο που σήμερα αποδίδεται στους μνημονιακούς. Τους «μενουμεευρώπηδες», κατά τον Παύλο Πολάκη. Παρεμπιπτόντως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάρει μέρος στη συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη». Ετών 97.