Τον Μάιο του 2011, ως παίκτης των Γκόντεν Στέιτ Ουόριορς, ο Εκπε Ούντο φόρεσε τα γάντια εργασίας προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του, ώστε να απομακρυνθούν τα συντρίμμια από τον φονικό ανεμοστρόβιλο που είχε αφαιρέσει 181 ζωές στην Οκλαχόμα. Τον Μάιο του 2017, ως βασικός πυλώνας στη frontline της Φενέρμπαχτσε, φόρεσε την αμυντική πανοπλία του θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης του Βασίλη Σπανούλη στον τελικό του 30ού Φάιναλ Φορ. «We have to kill Bill» δήλωσε on camera, τουτέστιν «πρέπει να σκοτώσουμε τον Βασίλη», κάνοντας λογοπαίγνιο με την προσωνυμία του ηγέτη του Ολυμπιακού.

«Αγαπώ να παίζω άμυνα! Οι αντίπαλοί μου γνωρίζουν ότι αν περάσουν τον αμυντικό, θα συναντήσουν εμένα. Ο κόουτς Ομπράντοβιτς με εμπιστεύεται πολύ, ειδικά στις αλλαγές των σκριν. Και είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση» σχολίασε ο MVP του Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης, καταγράφοντας εξαιρετικές εμφανίσεις τόσο στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης (18 π., 12 ρ., 8 ασ., 2 τ.) όσο και στον τελικό με τον Ολυμπιακό (10 π., 9 ρ., 4 ασ., 5 τ.).

Είχαν προηγηθεί οι μνημειώδεις παραστάσεις στα πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς «κλείδωσε» στις αμυντικές δαγκάνες του διαπρέποντας και επιθετικά στον δεύτερο προημιτελικό στο ΟΑΚΑ, όπου κατέγραψε 22 πόντους με 9/14 σουτ, 9 ριμπάουντ και 2 τάπες!

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ. Η σύνδεση με τον Greek Freak είναι διπλή, καθώς αμφότεροι γεννήθηκαν σε χώρα όπου είχαν μεταναστεύσει οι νιγηριανοί γονείς τους. Ο Γιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σεπόλια, ο Εκπε στο Εντμοντ της Οκλαχόμα, με τη διαφορά ότι ο 30χρονος σέντερ φοίτησε σε διάσημα κολέγια (Μίσιγκαν, Μέριλαντ), προτού αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα στο ντραφτ του ΝΒΑ και να επιλεγεί πολύ ψηλότερα από το Νο. 15 του Γιάννη. Η ομάδα του Στεφ Κέρι τον επέλεξε στο Νο. 6, μόνο που ο Εϊπε Γιούντο, όπως προφέρουν το όνομά του οι Αμερικανοί, άργησε να αγωνιστεί σε επίσημο ματς των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς καθώς έκοψε έναν τένοντα στον αριστερό καρπό και υπεβλήθη σε επέμβαση, μένοντας εκτός δράσης για έξι μήνες.

Ετσι, το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ μετατέθηκε για τις 11 Δεκεμβρίου 2010, έχοντας να διαχειριστεί μια σημαντική λεπτομέρεια. Το ύψος του (2,08 μ.) τον καθιστούσε σχετικά κοντό για σέντερ, ενώ το μέτριο μακρινό σουτ και η εν γένει σωματοδομή δεν του επέτρεψαν να διαπρέψει στη θέση 4.

Και όταν ο πολύπειρος (Φορλί, Τρεβίζο, Τορόντο, Οκλαχόμα) γενικός διευθυντής της Φενέρμπαχτσε Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι πρότεινε το όνομά του στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η περίπτωσή του αποδείχθηκε… ταμάμ για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο και αφού έδωσε τα διαπιστευτήριά του κατακτώντας τρεις εγχώριους τίτλους (Νταμπλ, Σούπερ Καπ) και χάνοντας στο τσακ την Ευρωλίγκα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Φενέρ τού πρόσφερε γη και ύδωρ: πέντε εκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια!

«ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ». Λέγεται μάλιστα ότι ο Ζοτς δεν έχει επιμείνει τόσο πολύ για έναν παίκτη. Το έκανε με τον Ούντο, γιατί προφανώς αποτελεί σπάνια περίπτωση… τερματοφύλακα! Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ίδιος, όταν είχε παρακολουθήσει το ισόπαλο (1-1) ποδοσφαιρικό ντέρμπι Μπεσίκτας – Φενέρμπαχτσε λίγες ημέρες πριν από το φάιναλ φορ: «Δεν μπορούσα να κρατηθώ και κοιτούσα συνέχεια τον τερματοφύλακα. Ισως μέχρι το φινάλε της σεζόν με δείτε και εμένα στη θέση του τερματοφύλακα. Για να το κάνω αυτό, όμως, θα χρειαστώ τα γάντια του Βολκάν Ντεμιρέλ»…