Δεν χωράει αμφιβολία πως ο κανονισμός είναι κακός. Αλλά η Ιστορία έχει πάρει θέση στο θέμα. Dura lex, sed lex.

Είναι σαν να βρεθεί ντοπαρισμένος ποδοσφαιριστής και να τιμωρηθεί όλη η ομάδα. Αδικο.

Στην περίπτωση του Ηρακλή, η διοίκησή του πλήρωσε εκπρόθεσμα το χρέος της στον ποδοσφαιριστή Νίκο Πουρτουλίδη και ο Λεβαδειακός που είχε άμεσο συμφέρον κατέθεσε ένσταση. Η Σούπερ Λίγκα αφαίρεσε από τον Γηραιό τρεις βαθμούς, ποινή που τον στέλνει στη Β’ κατηγορία.

Ποιος τιμωρείται ουσιαστικά με αυτή την απόφαση; Μα φυσικά οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή.

Ποιος θα έπρεπε να τιμωρηθεί; Οπωσδήποτε ο πρόεδρος του συλλόγου, ο Σπύρος Παπαθανασάκης. Αλλά όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το φιλότιμο περπατά σε λεπτό πάγο. Και ο Παπαθανασάκης, αντί να απολογηθεί στους παίκτες της ομάδας του, πέρασε στην αντεπίθεση αφήνοντας αιχμές, έτσι αόριστα, για κάποια ματς που ήταν περίεργα. Ποια ήταν αυτά τα παιχνίδια και τι περίεργο είχαν; Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι η λάσπη που πετάει στον ανεμιστήρα, ροκανίζοντας ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της Σούπερ Λίγκας.

Κι εδώ έρχεται η σύγκριση με τα ξένα πρωταθλήματα στα οποία όλοι αναφέρονται και μιλούν για «ποδοσφαιρικό πολιτισμό». Αν ο Παπαθανασάκης ήταν πρόεδρος γερμανικής ομάδας και άφηνε υπονοούμενα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου, θα είχε επέμβει ο εισαγγελέας την ίδια στιγμή. Ψιλά γράμματα για μας.