«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βιβλιογραφίας στις χρηματοοικονομικές σπουδές εξαιτίας του PSI και στο άμεσο μέλλον οι μορφωμένοι ξένοι θα γνωρίζουν την Ελλάδα για τον αρχαίο πολιτισμό της και για το νεοελληνικό PSI». Αυτό υποστήριξε χθες, στην εκδήλωση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Βαγγέλη Βενιζέλου, «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος. 2012-2017», ο Γκίκας Χαρδούβελης. Στη λογική ότι ήταν το μεγαλύτερο κούρεμα δημόσιου χρέους στην Ιστορία. Τα κομπλιμέντα δεν τελείωσαν εκεί. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας ότι το βάρος που σήκωσε στις πλάτες του ο Βενιζέλος ήταν μεγάλο.

Πίεση

Το προχθεσινό Eurogroup δεν ήταν σαν να τα προηγούμενα Eurogroup. Ετσι τουλάχιστον λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Τι εννοεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου; «Η διαφορά με τα προηγούμενα Eurogroup», διευκρίνισε μιλώντας χθες στο CNN Greece, «είναι ότι δεν βρισκόταν υπό πίεση η Ελλάδα και ο Τσακαλώτος, αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ηρθε η ώρα να δείξει η Ανγκελα Μέρκελ ότι αυτά που λέει στον Αλέξη Τσίπρα, στον Μακρόν και στον Γιούνκερ όταν μιλάει για την Ελλάδα τα κάνει πράξη». Οντως. Αυτό το Eurogroup δεν ήταν σαν τ’ άλλα. Μόνο που δεν ξέρω αν αυτό που το διαφοροποίησε ήταν πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ένιωσε πιεσμένος όπως διατείνεται ο Παπαδημούλης ή πως «αυτή τη φορά, κατ’ εξαίρεσιν, δεν έφεραν την ευθύνη οι Ελληνες (για το γεγονός ότι δεν επετεύχθη συμφωνία)», όπως αναφέρει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα «Die Welt». Οπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα μετράει: γραβάτα δεν βάλαμε.

Συνεργασίες

Ως Ανεξάρτητος Ελληνας εισηγητής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή, ο Κώστας Κατσίκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διάταξη που αυτό περιλαμβάνει για την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους. Φυσικά, το μπαϊράκι του μικρού κυβερνητικού εταίρου σηκώθηκε –τι πρωτότυπο;! -εκ του ασφαλούς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την ακρίβεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, είχαν πει ότι θα την ψηφίσουν.

Το αστείο –ή τραγελαφικό –της υπόθεσης είναι ότι ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ –αλλά συνεργαζόμενος –Κώστας Ζουράρις, ως υφυπουργός Παιδείας, συνυπέγραφε το νομοσχέδιο!

Πάντως οι ΑΝΕΛ δεν διαφοροποιούνται πρώτη φορά από την κυβερνητική «γραμμή». Είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την ίση εργασιακή αντιμετώπιση των ομόφυλων ζευγαριών (που όμως είχαν υπερψηφίσει Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος) κ.λπ.

Η ανελίτικη άρνηση στο τέμενος δεν θα ήταν καν είδηση αν δεν συνοδευόταν από την κατσίκειο προσέγγιση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έσπευσε, λοιπόν, να επισημάνει ότι το «όχι» δεν επηρεάζει τη σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αχρείαστη μεταξύ μας επισήμανση, μιας και η πρόσφατη ιστορία το έχει αποδείξει αυτό. Και να εξηγήσει τις βάσεις αυτής της συνεργασίας. «Η συνέχεια της συνεργασίας μας» είπε «και έντιμη θα είναι και παραγωγική θα είναι και θα καταφέρνει να συνθέτει τη θέση με την αντίθεση και θα διαφέρει από άλλες κυβερνητικές συνεργασίες του παρελθόντος και θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα γι’ αυτό τον λόγο. Διότι εμείς καταφέρνουμε να μη λέμε ναι σε όλα, αλλά καταφέρνουμε συγχρόνως και να συμπορευόμεθα. Εμείς είμαστε εκείνοι που διδάξαμε τον πολιτικό πολιτισμό και δεν αποτελούμε πρόβλημα. Αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση». Εντάξει, δεν περιγράφω άλλο.

Τυράκι

Τις παλιές καλές εποχές έβρισκε πάντα μια θέση στις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων. Κυρίως δε στις σελίδες των ιλουστρασιόν εντύπων. Και βασικά όχι εξαιτίας της πολιτικής της παρουσίας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, που η κρίση χτύπησε και τη ντόπια βιομηχανία σελέμπριτι, το κοινό έχει μάλλον ξεχάσει την Ελενα Ράπτη. Εκείνη όμως παραμένει στις επάλξεις της δημόσιας ζωής. Να, ας πούμε, τις προάλλες ενημέρωσε γαλάζια στελέχη στην Κομοτηνή για τα μέτρα του νέου Μνημονίου ως επίσημη προσκεκλημένη της Νομαρχιακής Ροδόπης. Το σχετικό δελτίο Τύπου ανέφερε: «Η Ελενα Ράπτη στην ομιλία της ανέλυσε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση καθώς και τις αναμενόμενες επιπτώσεις των μέτρων της νέας συμφωνίας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». Ποια ήταν τα κύρια σημεία τούτης της ανάλυσης; Η βουλευτής, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, αφού απαρίθμησε τους επαχθείς όρους του τέταρτου Μνημονίου, είπε πως τα αντίμετρα είναι το «τυράκι» για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο. Είναι να απορεί κανείς πώς άντεξαν τόσο ενδελεχή ενημέρωση και εμπεριστατωμένη ανάλυση οι γαλάζιοι της Ροδόπης. Ελπίζω να κράτησαν σημειώσεις.