Μπορεί να μίλησε σε προσωπικό τόνο, αλλά στην ουσία εξέφρασε κάτι πέρα από το προσωπικό και το οικογενειακό. Η μικρότερη κόρη της Μπριζίτ Μακρόν, η Τιφέν Οζιέ, συνόψισε τις αντιδράσεις και τα σχόλια που εδώ και τόσο καιρό έχουν γίνει επίκεντρο συζήτησης και κουτσομπολιού. Ενα «φτάνει πια» στην ηλικία της μητέρας της, ένα «φτάνει πια» στο πώς και το γιατί της σχέσης της με τον σημερινό πρόδρο κι ένα, ακόμα, καμπανάκι για τον άνισο τρόπο που αντιμετωπίζονται άνδρες και γυναίκες σε σχετικά ζητήματα.

Tο εξώφυλλο με εγκυμονούσα την 64χρονη Πρώτη Κυρία ίσως να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ετσι κι αλλιώς ήταν εξαιρετικά κακόγουστο, και ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η υπερβολή είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε μπούμερανγκ.

Πράγματι είναι ασύνηθες για έναν άνδρα να επιλέγει για σύντροφό του μια γυναίκα μεγαλύτερή του, και μάλιστα με διαφορά 25ετίας, όπως είναι η περίπτωση του γαλλικού ζεύγους. Κι είναι αλήθεια πως για μια τέτοια σχέση πολλά μπορούν να ειπωθούν: μήπως έχει ψυχολογικό πρόβλημα, μήπως κουβαλάει οιδιπόδειο σύνδρομο, μήπως πρέπει να ξαπλώσει στο ντιβάνι, μήπως κρύβει μια άλλη ζωή, και βέβαια την πατρότητα… Πέρα από όλα τα άλλα, δεν θέλουν όλοι οι άνδρες να γίνουν μπαμπάδες.

Από την άλλη έχουμε αποδεχτεί ως συνηθισμένο το αντίστροφο, βαφτίζοντας μάλιστα τον άνδρα με πλείστα όσα κοσμητικά επίθετα για τις επιδόσεις του. Κάτι δεν κουβαλάει στην ψυχή του και ο άνδρας που προτιμά τις νεαρές; Απλώς είναι η κοινωνία είναι που επιβάλλει τις απόψεις της, με το συντηρητικό να γίνεται ευκολότερα αποδεκτό από το διαφορετικό.

Τώρα που πέρασε το κουτσομπολιό, ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τα πράγματα με άλλους όρους: στην ελευθερία των προσωπικών επιλογών δεν χωρούν άλλα κριτήρια. Στο κάτω κάτω μπορούμε να ασχοληθούμε ξανά με το ζευγάρι, αν από αυτή τη διαφορά ηλικίας προκύψει εθνικό πρόβλημα στη Γαλλία ή πολιτικό ζήτημα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ώς τότε ας τους αφήσουμε να ζήσουν ό,τι επέλεξαν.