Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήπιε χθες το καφεδάκι του σε καφενείο της Καλλιθέας, στο οποίο συχνάζουν συνταξιούχοι. Για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς στην περιγραφή, σε κόκκινο καφενείο της προσφυγομάνας Καλλιθέας. Η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έχει βρεθεί αρκετές φορές εκεί ύστερα από προεκλογικές ομιλίες της στην περιοχή. Το μητσοτακικό άνοιγμα στον Περισσό ήταν γνωστό εδώ και καιρό. Η επιλογή του συγκεκριμένου μαγαζιού, βέβαια, λένε από την Πειραιώς, δεν εντάσσεται στη νεοδημοκρατική στρατηγική αναγνώρισης του ΚΚΕ ως της ορίτζιναλ Αριστεράς –για να τονιστεί ότι στην ανάγνωσή τους ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ιμιτασιόν. Από το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι αν και ποτέ δεν έχουν κρύψει τις καλές τους σχέσεις με το ΚΚΕ, το εν λόγω καφενείο επελέγη απλώς ως η καλύτερη λύση στην περιοχή. Και σπεύδουν να προσθέσουν πως η επίσκεψη δεν στήθηκε –παρότι αν παρατηρούσε κανείς τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, το σκηνικό ήταν γκόρτσειο. Κοινώς, τονίζουν ότι δεν κάθονταν στα τραπέζια δέκα δικοί τους γέροντες. Παρότι φαίνεται σαν ο Μητσοτάκης να ακολουθεί την αντιπολιτευτική πεπατημένη των καφενείων, οι άνθρωποί του υποστηρίζουν πως από εδώ και περά θα υπάρχουν στοχευμένες συναντήσεις με κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες όπως η χθεσινή. Γιατί θέλει, λένε, να συνομιλεί με κόσμο. Εξάλλου, προσθέτουν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πάει ξημερώματα στα λεωφορεία, στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, στην ιχθυόσκαλα κ.α., κ.α. Τι κι αν το ενδεχόμενο των εκλογών απομακρύνεται από τον ορίζοντα; «Ο Κυριάκος» προσθέτουν, «λέει και ξαναλέει πως θα συνεχίσει αυτές τις κινήσεις» γιατί έχει παρατηρήσει ότι «μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα και να μιλάμε με πολίτες». Σωστή παρατήρηση. Για την εκάστοτε αντιπολίτευση.
Επιστολή

Η «Evening Standard» τού ζήτησε να γράψει, λέει, ανοιχτή επιστολή στην Τερίζα Μέι για τις διαπραγματεύσεις του Βrexit. Κι εκείνος δεν αρνήθηκε να προσφέρει στη βρετανίδα πρωθυπουργό τα φώτα του. Ακόμη μία φορά, μιας και είχε προηγηθεί ανάλογο άρθρο στην «Guardian». «Αγαπητή κυρία Μέι» γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης, «παίρνω το θάρρος να σας γράψω για να σας συμβουλεύσω για τη διαπραγματευτική σας στρατηγική με βάση τη δική μου εμπειρία. Διατρέχω, βέβαια, τον σοβαρό κίνδυνο να φανώ απρεπής. Η Βρετανία φυσικά δεν είναι Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, οι Βρυξέλλες είναι Βρυξέλλες είτε οι αξιωματούχοι τους συνομιλούν με το Λονδίνο είτε έχουν να κάνουν με την Αθήνα». Κατά τα λοιπά, οι βαρουφάκειες συμβουλές είναι οι ίδιες που της είχε δώσει κι από την «Guardian». Δώστε του λίγη σημασία, madam prime minister. Προσπαθεί σκληρά. Δείτε τον με λίγη συμπάθεια. Τα funky πουκάμισά του κάποτε έκαναν τόση αίσθηση όση προκαλούν σήμερα οι λεοπάρ γόβες σας.

Οδοντίατρος

«Ηταν έρωτας.Ο Ανδρέας είναι οδοντίατρος, εγώ έχω θέμα με τους οδοντιάτρους. Οταν τον πρωτογνώρισα και μου είπε τι δουλειά κάνει, είπα “είναι δυνατόν;”». Ποια έχει θέμα με τους φέροντες τον τροχό; Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη σε πρωινάδικο του Alpha όταν ρωτήθηκε για τον δεύτερο σύζυγό της. Προσπερνώντας τον στερεοτυπικό χαρακτήρα που έχουν αποκτήσει αυτές οι εξομολογήσεις των πολιτικών ενώπιον της μέσης ελληνίδας νοικοκυράς, οφείλει να παραδεχθεί κανείς ότι οι περισσότεροι συμπάσχουν με τη Φώφη στο θέμα του οδοντιάτρου.

ΥΚΩ

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες. Ο ποταμικός Μίλτος Κύρκος κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν. Συγκεκριμένα για τις υπέρογκες χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Το ενδιαφέρον είναι η πολιτική ερμηνεία του ευρωβουλευτή για τους φουσκωμένους λογαριασμούς, που οι περισσότεροι έλαβαν αυτό τον χειμώνα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «800 εκατ. ευρώ τον χρόνο επιβαρύνουν σήμερα τους καταναλωτές, υπό την παραπλανητικό μάλιστα πρόσημο της υπηρεσίας “κοινωνικής ωφέλειας”, επειδή όλες οι κυβερνήσεις του παρελθόντος, αλλά και η σημερινή, δεν προωθούν την καλωδιακή διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα, προσβλέποντας στη διατήρηση προνομίων σε πελατειακούς μηχανισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται και εταιρείες πετρελαιοειδών. H διασύνδεση των μεγάλων νησιών (Κρήτη, Ρόδος) θα κοστίσει, σύμφωνα με μελέτες της ΔΕΗ, μόνο όσο οι ΥΚΩ δύο χρόνων και επιπλέον θα οδηγήσει στην απόσυρση των πεπαλαιωμένων, ενεργειακά και οικονομικά σπάταλων και ιδιαίτερα ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών τους, όπως προβλέπεται στην Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 536/2014». Υποθαλάσσια καλώδια; Και πώς θα ενσαρκώνει το αριστερό ηθικό πλεονέκτημα ο Πάνος Σκουρλέτης;