«Και θα σας πω ότι ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια (σ.σ.: της ουσιαστικής αναβάθμισης των ΤΕΙ)», είπε ο Πρωθυπουργός χθες, «μέσα από μια εμβληματική πρωτοβουλία που έχει ειδική αναφορά στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που, όπως θα γνωρίζετε, συνεργάζονται αρμονικά για την επίτευξη των στόχων τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόθεσή μας, λοιπόν, και επιθυμία μας είναι έπειτα από διαδικασίες αξιολόγησης αυτά τα δύο Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να δημιουργήσουν ένα νέο ΑΕΙ, ένα νέο πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Θα συνταχθώ με το κίνημα που έχει δημιουργηθεί στα σόσιαλ μίντια και ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα το νέο αυτό πανεπιστήμιο να ονομαστεί τιμής ένεκεν Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Πανηγυρισμοί

Τρεις μήνες έκλεισε το kathime-rinotita.gov.gr του Αλέκου Φλαμπουράρη και το γιόρτασε με ένα πανηγυρικό δελτίο Τύπου. Τι λέει αυτό; Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (οι άνθρωποι της οποίας, όπως γράφει κι ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας στην ιστοσελίδα της, «με πάθος, πρωτοβουλίες και επιμονή στη λύση των προβλημάτων: Θα ακούσουν πραγματικά την κοινωνία. Θα στρατευτούν στο πλευρό κάθε δημιουργικής δημόσιας λειτουργίας. Θα γίνουν ο “εφιάλτης” των ανάλγητων») έχουν ξεπεράσει τις 3.500. Οπως ενημερώνεται το πανελλήνιο από την εν λόγω ανακοίνωση, τα επιτεύγματα της υπουργικής πρωτοβουλίας είναι σημαίνοντα. Τύπου «η ομάδα της Καθημερινότητας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, βοήθησε στο να αρθούν τα εμπόδια και να προχωρήσει επένδυση στην Πελοπόννησο, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας». Μάλιστα. Γιατί όχι; Πότε, άλλωστε, θα έπρεπε να πανηγυρίζει ο Φλαμπουράρης; Οταν δεν θα είχε υποβληθεί καμία αίτηση και ίσως θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι το κράτος δουλεύει κι οι πολίτες πίνουν τη φραπεδιά τους με φλαμπουράρειο ζεν, αντί να ταλαιπωρούνται με τη γραφειοκρατία;

Λάθη

«Μερικοί που δεν ξέρουν τα πράγματα –τα διαβάζετε εξάλλου –λένε ότι η Εκκλησία μπαίνει στην πολιτική, έρχεται και διεκδικεί μέρος εξουσίας. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν μεγάλο λάθος, όπου και να ανήκουν, γιατί μας το έχει απαγορεύσει ο ίδιος ο Χριστός. Και να θέλουμε να μπούμε μέσα, να κάνουμε εξουσία, και δεν θα τα καταφέρουμε αλλά δεν μας επιτρέπεται κιόλας». Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επίσκεψη χθες στο Δημαρχείο Καλαμαριάς. Οπου, ειρήσθω εν παρόδω, ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, παρουσία δύο υφυπουργών, του Γιάννη Αμανατίδη και της Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, ανακοίνωσε στον προκαθήμενο της Εκκλησίας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη. Οντως. Κάνουν μεγάλο λάθος όλοι αυτοί. Δεν κατάλαβαν, ας πούμε, το πραγματικό νόημα της δήλωσης που είχε κάνει μία μέρα πριν –για να πάρουμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα –ο Ιερώνυμος, «σήμερα είμαι ευρωσκεπτικιστής». Επειδή πιστεύει ότι «η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλά της εκμεταλλεύσεως». Εμειναν στην πρώτη ανάγνωση. Στη δεύτερη, προς Θεού, δεν κριτικάρει τη στρατηγική επιλογή της χώρας να παραμένει μέλος του κλαμπ των πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη.

Πατερίτσα

Είχε την τιμητική της στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη. Πολλοί πέρασαν από το πρώτο έδρανο όπου καθόταν για να της ευχηθούν καλή ανάρρωση. Η πατερίτσα που είχε αφήσει δίπλα της, πάντως, επιβεβαίωνε πως η απουσία της από την ψηφοφορία για την τροπολογία που διέγραφε το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ ήταν ιατρικώς δικαιολογημένη. Παρεμπιπτόντως, η κάμερα του καναλιού της Βουλής συνέλαβε την Μπακογιάννη να παρακολουθεί την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ατμίζοντας ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δεν ξέρω αν κόβει το τσιγάρο, αλλά –ως γνωστόν –είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Κι ο Μαρκ Τουέιν το είχε κόψει δέκα φορές.

Δράση

Το tweet γράφει «εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τη δράση του πολιτικού μου γραφείου τον μήνα Απρίλιο». Πατάει κανείς το λινκ και αρχίζει να διαβάζει: «Φίλες και φίλοι, καλό μήνα.Το 3ο μνημόνιο “σκίστηκε”, ζήτω το 4ο μνημόνιο… Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση έδωσε τα πάντα υποχωρώντας σε όλα» κ.τ.λ. κ.τ.λ. Αν δεν έχει ήδη χασμουρηθεί, φτάνει στον επίλογο: «Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα μειώσουμε τους φόρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οπως δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε ένα τολμηρό σχέδιο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας». Αυτή, για να μην τα πολυλογούμε, ήταν η πολυεπίπεδη δράση του γαλάζιου Β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρου Καράογλου. Κι αν αυτό δεν σας φτάνει, αν θέλετε κι άλλο, ακολουθεί η επισήμανση «η πλήρης κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική παρουσία και δράση μου υπάρχει πάντα στο www. karaoglou.gr». Είναι ανακουφιστικό να συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν τόσο δραστήριοι βουλευτές.