Κιμωλία

«Θα μπαίνατε σε μια κυβέρνηση;» ρώτησαν τον Στέλιο Ράμφο στο Action24. «Αν υποθέσουμε ότι ήταν ένας χώρος που έπρεπε να κάνω πράγματα που έχω σκεφτεί, ας πούμε παιδεία ή πολιτισμός, η προϋπόθεση για να μπω θα ήταν εν λευκώ» απάντησε. «Μια κυβέρνηση που να σας εμπνέει» του επισήμανε ο δημοσιογράφος. «Και να την εμπνέω» συμπλήρωσε ο στοχαστής. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να μιλάμε για μια ευρύτερη συμμαχία που θα προέκυπτε «ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε αυτοδυναμίας». Δεν θα μπορούσε ωστόσο, λέει, να μπει σε μια συμμαχία με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα καλά μέχρι εδώ. Γιατί αμέσως μετά δεν απέκλεισε την περίπτωση να μπει αν «να έχει ζητήσει βαθιά συγγνώμη και να έχει εξηγήσει αυτά που τον οδήγησαν εκεί» (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ). Σχήμα λόγου; Ή είχε δίκιο ένας άσπονδος φίλος του, που περιέγραφε τις –για να το θέσουμε κομψά –πολιτικές μεταστροφές του Ράμφου με φαρμακερό χιούμορ αναφέροντας πως «κατάγεται από την Κίμωλο. Γι’ αυτό είναι σαν να γράφει με κιμωλία. Για να τα σβήνει εύκολα»;

Αλ Χαλίλι

Ο Τέρενς Κουίκ ήταν τις προηγούμενες ημέρες στην Αίγυπτο. Υφυπουργός Εξωτερικών γαρ με αρμοδιότητα την ελληνική Διασπορά. Ανάμεσα στα πολλά που δήλωσε από τη –sic –ιστορική πόλη που φέρει το βαρύ όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Καβάφη και της έδρας του Πατριάρχη Θεόδωρου, είπε και πως: «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε την καλοσύνη, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που είχα στη διάθεσή μου, να μου κάνει μια σύντομη ξενάγηση στις πυραμίδες, αλλά και στη φημισμένη αγορά του Αλ Χαλίλι. Παρόλο που αυτές τις περιοχές τις έχω επισκεφθεί επανειλημμένα με τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα, καταγράφοντας χαρακτηριστικά ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ, έκανα αυτές τις δύο σύντομες επισκέψεις με πολύ μεγάλη χαρά, για να στείλω το εξής μήνυμα στη διεθνή τουριστική κοινότητα: η Αίγυπτος είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός. Μπορώ, μάλιστα, να πω ότι αισθάνθηκα περισσότερη ασφάλεια περπατώντας στους δρόμους του Καΐρου, όπως και πριν από λίγους μήνες στην Αλεξάνδρεια, σε σχέση με το πώς αισθάνονται πολλοί πολίτες περπατώντας σε δρόμους μεγαλουπόλεων πολλών χωρών του πλανήτη». Μετά έφυγε για Λίβανο για να δώσει το «παρών» στο παγκόσμιο συνέδριο της λιβανέζικης Διασποράς. Η διεθνής τουριστική κοινότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε το μήνυμα του Κουίκ. Και σπεύδει ήδη να κλείσει εισιτήρια για Αίγυπτο. Στη δε αγορά του Αλ Χαλίλι μελετούν τρόπους να αυξηθούν τα καταστήματα ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν το Καπαλί Τσαρσί της Κωνσταντινούπολης, που λέγεται πως είναι η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Ανταλλάγματα

Για χιλιοστή φορά στήριξε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Σε καμία περίπτωση η στάση που παίρνω με τον δημόσιο πολιτικό μου λόγο ή με τη συμμετοχή μου στις δράσεις της Ενωτικής Κίνησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», συμπλήρωσε, «δεν έχει καμία σχέση με ανταλλάγματα ή με το ενδεχόμενο συμμετοχής μου στην κυβέρνηση». Αυτή την τελευταία κουβελική τοποθέτηση στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα δεν δυσκολεύεται να την πιστέψει κανείς. Κυρίως γιατί η άλλη πλευρά είχε δείξει από πολύ νωρίς ότι δεν σκοπεύει να του προσφέρει ανταλλάγματα. Τι κι αν εκείνος είχε προσφέρει στο πιάτο του Τσίπρα την άκαρπη προεδρική εκλογή στα τέλη του 2014; Οι επικριτές του, από εκείνη την εποχή, του προσάπτουν ότι συνειδητά και βασικά με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον δεν δέχθηκε να γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κι ο Κουβέλης χθες το παραδέχθηκε επιτέλους. Εστω και με το γνωστό δικηγορίστικο ύφος του. «Πρώτον», είπε, «δεν ήταν δεδομένη η εκλογή μου ως προέδρου της Δημοκρατίας με τους υπάρχοντες συσχετισμούς. Το δεύτερο ήταν ότι δεν ήταν δεδομένη και σταθερή η επιλογή εκείνων που θα εκαλούντο να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέξουν τον ομιλούντα». Τελικά, ο Φώτης Κουβέλης καταφέρνει να διαψεύσει ακόμη και τα αξιώματα του Μπίσμαρκ, που συνήθιζε να λέει πως τα σκυλιά ακολουθούν αυτόν που τα ταΐζει.

Χάρισμα

Παρότι ακόμη ψάχνουν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τους ασθενείς που χειρούργησε, ο μάτσο αναπληρωτής υπουργός απάντησε χθες στους επικριτές του με τον συνήθη τρόπο. Με τεστοστερόνη και μαντινάδα. «Το πρώτο χάρισμα τ’ αντρούς είναι να μη φοβάται να βάζει το κορμί μπροστά χωρίς να το λυπάται» ποστάρισε ο Πολάκης. Απάντηση της τάβλας, δηλαδή.