Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ! Υστερα από έναν δύσκολο, μακρύ χειμώνα, η άνοιξη είναι –επιτέλους –εδώ και μάλιστα στα καλύτερά της. Οι μέρες μεγάλωσαν, η θερμοκρασία ανεβαίνει και μαζί και η διάθεσή μας. Aλλος αέρας εκεί έξω, αισοδοξίας κι ανανέωσης. Οχι όμως μόνο έξω! Η άνοιξη είθισται να είναι η κατάλληλη εποχή για «ξεκαθαρίσματα» και μέσα στα σπίτια μας. Επειδή ο χώρος όπου ζούμε παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής μας και κατ’ επέκταση στον τρόπο που τρέχουμε: την απόδοση, τη διάθεση και γενικότερα την καλή μας υγεία. Ετοιμάσου λοιπόν για ένα καλό ξεσκαρτάρισμα σε είδη καθημερινής χρήσης. Εκτός από ωφέλιμο είναι και απελευθερωτικό! Μη διστάζεις! Ξεφορτώσου λοιπόν…

1 Φθαρμένα υποδήματα

Υστερα από συστηματική χρήση –περίπου κάθε 700-800 χλμ. σύμφωνα με τους ειδικούς –τα δρομικά παπούτσια δεν είναι πια τόσο αξιόπιστα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Το ρισκάρεις; Ανακύκλωσέ τα αν είναι σε κακή κατάσταση. Αν όχι, δώρισέ τα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που τα διοχετεύουν σε ανθρώπους στους οποίους θα φανούν χρήσιμα.

2 Τις βαμβακερές κάλτσες

Ισως το έχεις πάθει ήδη. Φουσκάλες, κάλοι, μύκητες στα πόδια πιθανότατα να προκαλούνται από τις κάλτσες σου! Το βαμβάκι συγκρατεί την υγρασία δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Αντικατέστησέ τες με ειδικές δρομικές κάλτσες από συνθετικά, μη-υδρόφιλα υλικά.

3 Τα χαλασμένα γκάτζετ

Eκείνο το παλιό ρολόι GPS που έχει… τσακωθεί με τους δορυφόρους, το χρονόμετρο που δεν λειτουργεί ή τα ακουστικά που κάνουν παράσιτα τι τα φυλάς; Αν επισκευάζονται, καλώς. Μπορείς να τα ξαναχρησιμοποιήσεις ή να τα δανείσεις σε φίλους. Αν όχι, σουτάρισέ τα στον κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρικών ειδών.

4 Τα περιττά δρομικά ρούχα

Πάμε ένα στοίχημα; Τα δρομικά ρούχα που βρίσκονται στα συρτάρια σου είναι πολύ περισσότερα από αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι για τις προπονήσεις σου! Τσεκάρισέ το και πάρε την απόφαση να χαρίσεις ή να πετάξεις κάποια από αυτά. Αρχισε από αυτά που είναι πολύ ταλαιπωρημένα, λερωμένα ή άβολα. Κι από τα αναμνηστικά μπλουζάκια των αγώνων, πόσα πια να κρατήσεις; Ξεχώρισε αυτά που πραγματικά έχουν κάποια συναισθηματική αξία ή σου αρέσουν πολύ. Οσο για τα υπόλοιπα, δώσε τους μια νέα ευκαιρία χαρίζοντάς τα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

5 Την παλιά οδοντόβουρτσα

Μήπως η οδοντόβουρτσά σου θα πρέπει να αλλάξει πόστο κι αντί για δόντια να καθαρίζει π.χ. παπούτσια; Αν τη χρησιμοποιείς πάνω από δύο μήνες, οπωσδήποτε ναι! Μην περιμένεις να φθαρούν οι τρίχες. Ρισκάρεις μεγάλη συσσώρευση βακτηρίων, μόλυνση των ούλων και πιθανή λοίμωξη. Για κανένα λόγο!

6 Εκείνα τα «αρχαία» παγούρια

Για πάμε λίγο στην κουζίνα. Καιρός να αδειάσεις μερικά ντουλάπια. Αποχαιρέτησε παγούρια, τάπερ και σκεύη που είναι φθαρμένα κι έχει αλλάξει το σχήμα ή το χρώμα τους. Το ίδιο κάνε και με τις επιφάνειες κοπής. Οι ρωγμές, τα σπασίματα και οι χαρακιές είναι εστίες ανάπτυξης βακτηρίων που μπορεί να απειλήσουν την υγεία σου. Α! Και το σφουγγαράκι της κουζίνας θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 10 μέρες το πολύ! Για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

7 Τα ανθυγιεινά και ληγμένα τρόφιμα

H υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι βασική για όλους. Για σένα που τρέχεις ακόμη περισσότερο, αφού τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και ποσότητας είναι σημαντική για την επίδοση και τη φυσική σου κατάσταση. Μια φορά τον μήνα κάνε «επιχείρηση – εκκαθάριση» στο ψυγείο και την τροφοθήκη για προϊόντα μουχλιασμένα, με άσχημη μυρωδιά ή ληγμένα. Επίσης μην ψωνίζεις περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα μπορείς να καταναλώνεις. Και φυσικά απόφυγε τους «πειρασμούς» (μπισκότα, τσιπς, γαριδάκια, αναψυκτικά κ.λπ.) που δεν προσφέρουν τίποτα παρά μόνο άχρηστες θερμίδες.

8 Τα μεγάλα σερβίτσια

Ισως να μην σου έχει περάσει από το μυαλό, αλλά έρευνες δείχνουν πως όσο μεγαλύτερο το πιάτο τόσο περισσότερο φαγητό βάζεις μέσα. Δοκίμασε να σεβίρεις τα γεύματά σου στα πιάτα του φρούτου. Ετσι θα τρως μικρότερη ποσότητα που στο μάτι θα δείχνει πολύ ικανοποιητική. Μακάρι και στο στομάχι!

9 Τα παλιά αντηλιακά

και τα φτηνιάρικα γυαλιά

Με μερικά πράγματα δεν παίζουμε! Αγαπάμε τον ήλιο, αλλά τον σεβόμαστε. Μπορεί να γίνει πολύ βλαβερός. Τα αντηλιακά προϊόντα χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους κάθε χρόνο που περνάει. Ανανέωσέ τα με καινούργια. Ελεγξε και τα γυαλιά σου. Αν δεν μπλοκάρουν το 99 ή 100% της UVA και UVB ακτινοβολίας, ας πάρουν δρόμο. Και να θυμάσαι να είσαι επιμελής στη χρήση αντηλιακών ακόμη και τις μέρες με συννεφιά.

10 Τα παλιά στρώματα και μαξιλάρια

Η αξία ενός καλού ύπνου είναι ανεκτίμητη! Αντικατέστησε το στρώμα του κρεβατιού σου αν έχει ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής του (8-10 χρόνια) ή και νωρίτερα αν ξυπνάς κουρασμένος ή με πόνους. Ακόμη κι αν δεν έχει φανερά σημάδια φθοράς, ένα παλιό στρώμα δεν υποστηρίζει σωστά το σώμα προκαλώντας προβλήματα. Επιπλέον, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, η σκόνη, ο ιδρώτας που εισχωρούν στο εσωτερικό του στρώματος γίνονται πηγή έλξης για τα ακάρεα που προκαλούν αλλεργίες, δερματοπάθειες, ακόμη κι αναπνευστικά προβλήματα. Τα ίδια ισχύουν και για το μαξιλάρι σου, το οποίο έχει μικρότερο χρόνο ζωής (1-2 χρόνια). Τέλος, σκέψου σοβαρά να βγάλεις την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο. Η ακτινοβολία που εκπέμπει διεγείρει υπερβολικά τον οργανισμό και μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον φυσικό ρυθμό τού σώματος, να προκαλέσει αυπνία ή μη ποιοτικό ύπνο και κόπωση.

11 Τα παλιά μετάλλια

Ολοι καμαρώνουμε στην αρχή παίρνοντας μετάλλια από τους αγώνες μας. Οσο όμως τα χρόνια περνούν τόσα περισσότερα συγκεντρώνοναι και η αλήθεια είναι πως πιάνουν χώρο. Κράτα όσα είναι πραγματικά σημαντικά για σένα και ανακύκλωσε τα υπόλοιπα ή δώρισέ τα. Η Σίντι Κούζμα προτείνει στο περιοδικό «Runner’s World» την οργάνωση Medals4Mettle (www.medals4mettle.org) που τα παραλαμβάνει –ναι, μπορείς να στείλεις και από την Ελλάδα -, τα στολίζει με νέες κορδέλες και τα απονείμει σε παιδιά και ενηλίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες.

12 Τους αρνητικούς ανθρώπους

Εντάξει, πιθανότατα να μην μπορείς να… ξεφορτωθείς τους συγγενείς ή τα κοντινά πρόσωπα που δεν εγκρίνουν την αγαπημένη σου συνήθεια, το τρέξιμο. Ομως μην επιτρέπεις να σε αποθαρρύνουν! Προσπάθησε να τους εξηγήσεις τους βαθύτερους λόγους που τρέχεις: την καλή υγεία, την αυτοπεποίθηση, την εκτόνωση και την ευεξία που νιώθεις. Προσκάλεσέ τους μάλιστα να δοκιμάσουν κι αυτοί! Και μην ξεχνάς να είσαι κι εσύ με τη σειρά σου υποστηρικτικός στις δικές τους ασχολίες και συνήθειες.

Καλή άνοιξη!