Η εν Ελλάδι εσωστρεφής αθλητική δημοσιογραφία έχει πείσει το κοινό της –με το αζημίωτο βέβαια –πως τα στημένα παιχνίδια είναι το άνθος του κακού που ανθίζει μόνο στα δικά μας γήπεδα.

Ενας αγώνας της τρίτης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του χειραγωγημένου και οι Αρχές έχουν προβεί στις πρώτες συλλήψεις επανέφερε ψηλά στην ατζέντα της δημοσιότητας το θέμα των στημένων ματς και των τεράστιων κερδών που αποκομίζουν οι εξ Ασίας ορμώμενοι διοργανωτές στοιχημάτων.

Τα στοιχεία που έδωσε η FederBet, η Ευρωπαϊκή Ενωση Διοργανωτών Στοιχημάτων, προκαλούν δέος. Τη σεζόν 2015-2016 223 αθλητικά γεγονότα θεωρήθηκαν ύποπτα για χειραγώγηση. Από αυτά, τα 115 αφορούν ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Εξήντα τρεις ήταν οι ύποπτοι αγώνες στο τένις, 15 στο βόλεϊ, ίδιος αριθμός στο μπάσκετ, ένας στο μπιτς βόλεϊ, πέντε στο χάντμπολ, τρεις στο χόκεϊ και έξι στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Στις μικρές κατηγορίες όπου οι έλεγχοι είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι, η μαφία του στοιχήματος έχει στήσει το δικό της πάρτι. Σύμφωνα με τη FederBet, ο ιός των στημένων έχει εξελιχθεί σε επιδημία σε χώρες όπως η Αλβανία, η Κύπρος, η Μάλτα, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.

Ας έχουν υπόψη όσοι κόπτονται για το καλό του αθλητισμού πως γόνιμο έδαφος για να ανθήσουν τα στημένα αθλητικά γεγονότα θεωρούνται οι κακοπληρωμένοι αθλητές.