Τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποτελούν μια σημαντική νέα πηγή δημοσίων εσόδων και θέσεων εργασίας. Η αξιοποίησή τους εντάσσεται σε μια συνολικότερη εθνική στρατηγική που εφαρμόσαμε από το 2011, με κεντρικό στόχο η Ελλάδα να μετασχηματιστεί σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο. Μια Ελλάδα που μπορεί μεν να τη δανείζουν οι εταίροι, όμως η ίδια σε αυτούς είναι απολύτως απαραίτητη ως μια νέα ενεργειακή πηγή τροφοδοσίας.

Τα βάθρα της στρατηγικής μας είναι τρία:

1. Οι περιφερειακές συνεργασίες με γειτονικές χώρες (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος).

2. Η διέλευση διεθνών αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΡ, EastMed, IGB, κ.ά.).

3. Η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων.

Ετσι, δημιουργήσαμε:

n Νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για διεθνείς, διαφανείς διαγωνισμούς υδρογονανθράκων.

n Εθνικό φορέα αξιοποίησης.

n Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «κουμπαρά» για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

n Περιφερειακή κατανομή των οικονομικών και αναπτυξιακών ωφελειών στις περιοχές των κοιτασμάτων.

Σήμερα χρειάζονται νέα βήματα:

Α. Η Ελλάδα με την ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική υποδομή της, τη σημαντική μεταλλευτική βιομηχανία της, το εξαιρετικό τεχνικό κι επιστημονικό προσωπικό της, σε συνδυασμό με τους αγωγούς και τις έρευνες υδρογονανθράκων, να μετασχηματιστεί στην κορυφαία τεχνική βάση υποδομής εξεδρών/ γεωτρήσεων/ αγωγών για όλα τα κράτη της λεκάνης της Μεσογείου.

Β. Ενα νέο εθνικό επενδυτικό «αφήγημα» προσέλκυσης νέων επενδυτών με επικαιροποιημένα, νέα, τεκμηριωμένα, γεωφυσικά και οικονομοτεχνικά δεδομένα.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Με σύγχρονες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και μ’ έναν σύγχρονο προοδευτικό πατριωτισμό εθνικής αυτοπεποίθησης, καινοτομίας κι εξωστρέφειας.

Ο Γιάννης Μανιάτης είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος