Ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του: ποιος μαγειρεύει στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ; Η απάντηση ήρθε από τα πιο υπεύθυνα χείλη, την ίδια την πρωθυπουργό. Εκείνη φτιάχνει το φαΐ, είπε σε συνέντευξή της στο αμερικανικό «Vogue», παρότι δουλεύει 75 ώρες την εβδομάδα. Ο σύζυγος βγάζει τα σκουπίδια. Αν χρειαστεί, όμως, κάνει τη μοναδική συνταγή που γνωρίζει, ριζότο με μανιτάρια.

Η Τερίζα Μέι είπε κι άλλα σε αυτή τη συνέντευξη. Οπως ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ένας τζέντλεμαν. Ηταν πράγματι πολύ συγκινητική η στιγμή που φωτογραφίστηκαν χέρι χέρι έξω από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ απέδειξε πως όταν έχει δίπλα του μια κυρία –και όχι, ας πούμε, αυτή την άξεστη τη Μέρκελ –φέρεται σαν αληθινός ιππότης.

Ας σοβαρευτούμε. Η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις πολιτικών που απογοήτευσαν τόσο πολύ, τόσο γρήγορα, τόσο πολλούς. Οχι μόνο επειδή ανέλαβε να διαπραγματευτεί, και μάλιστα με σκληρό τρόπο, κάτι στο οποίο υποτίθεται πως δεν πιστεύει: το Brexit. Ούτε επειδή κάνει επίδειξη του πλούτου της, φορώντας στις φωτογραφίσεις της πανάκριβα ρούχα λες και είναι σταρ του Χόλιγουντ. Αλλά επειδή αυτή η κόρη εφημέριου έφτασε να ασκήσει ωμό εκβιασμό στην Ευρώπη, της οποίας η χώρα της είναι μέλος εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Η αλήθεια είναι ότι μας είχε προετοιμάσει όταν είχε ξεστομίσει εκείνο το απίθανο πως «όποιος πιστεύει ότι είναι πολίτης του κόσμου δεν είναι πολίτης καμιάς χώρας, δεν καταλαβαίνει καν τι σημαίνει η λέξη “πολίτης”». Αυτή τη φορά, όμως, ξεπέρασε όλα τα όρια. Στο τέλος της γλυκερής εξασέλιδης επιστολής που απηύθυνε αυτή την εβδομάδα στον Ντόναλντ Τουσκ, απείλησε ευθέως ότι αν δεν συναφθεί ανάμεσα στα δύο μέρη μια εμπορική συμφωνία που να προστατεύει τα συμφέροντα του Σίτι, η χώρα της θα πάψει να συνεργάζεται με την Ευρώπη σε ζητήματα αντικατασκοπίας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Για να μην υπάρχουν μάλιστα παρεξηγήσεις, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ –η ίδια που είχε ζητήσει προ καιρού από τις βρετανικές επιχειρήσεις να αποκαλύπτουν πόσους ξένους εργαζομένους απασχολούν –τόνισε ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Europol, θα πάρει μαζί του και όλες τις πληροφορίες που διαθέτει.

Η απάντηση της Ευρώπης υπήρξε άμεση, σαφής και κοφτή: πρώτα θα οργανώσουμε το διαζύγιο και ύστερα θα σκεφτούμε τη μελλοντική μας σχέση. Γιατί η Τερίζα Μέι μπορεί να είναι θαυμάστρια του Τραμπ, μπορεί να φλερτάρει με την Πολωνία, αλλά όταν διαπραγματεύεται με την Ευρώπη οφείλει να σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Και να θυμάται ότι ακόμη και το ίνδαλμά της, η Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε πληρώσει την αλαζονεία της απέναντι στη Γηραιά Ηπειρο: λίγες ημέρες μετά το περίφημο «No, no, no» της στη Βουλή, το κόμμα της την έδιωξε από την εξουσία.