Καθώς τα «Ζάππεια», η «Θεσσαλονίκη» και οι παντός είδους «επαναστατικές γυμναστικές» είναι πια θλιβερές αναμνήσεις που θέλουν να ξεχάσουν οι εμπνευστές τους και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο καναβάτσο στροβιλιζόμενη επικίνδυνα μέσα στις κυβερνητικές (αυτ)απάτες, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη της εθνικής συνεννόησης ώστε με εθνικό σχέδιο και συμφωνημένο χάρτη να βγούμε, επιτέλους, στο ξέφωτο.
Υστερα από επτά χρόνια «φαγούρας» και αφού θερίσαμε τις θύελλες του διχασμού που κάποιοι έσπειραν συνειδητά, ήρθε το τέλος των ψευδαισθήσεων και η ώρα της εθνικής αφύπνισης, της αυτογνωσίας και της ευθύνης.
Οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες τώρα βλέπουν ότι και οι «αριστερές» δήθεν «κόκκινες γραμμές» ήταν από κιμωλίες και έσβησαν γρήγορα, αφήνοντας πίσω τους την απογοήτευση και την πικρή γεύση της ήττας. Και ξέρουν ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο μέλλον είναι αυτός της εθνικής στρατηγικής, της συνεννόησης, του δικού μας ρεαλιστικού σχεδίου μέσα από την εμπειρία, τη γνώση και την πραγματικότητα, με μια ισχυρή εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα βλέπει στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες εκλογές.
Η λογική της «εναλλαγής των σωτήρων» που προέταξαν και προτάσσουν ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τις ετερόκλητες παραφυάδες του) και η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον ολοφάνερο ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα δραματικά της αδιέξοδα, αφού εκ των πραγμάτων αδυνατίζει τη διαπραγματευτική της θέση, διαιωνίζει τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε νέες ήττες που μας απειλούν με οριστική καθήλωση στη «γαλαρία της Ευρώπης», ίσως και έξω από αυτήν σε ακραίες συνθήκες.
Επομένως το «κανένας δεν μπορεί μόνος του» δεν είναι σύνθημα και σημαία ευκαιρίας προς αποφυγή ευθυνών, αλλά «καμπανάκι κινδύνου» με αντίκρισμα αλήθειας, ώστε να αναλάβουν όλοι τις ιστορικές τους ευθύνες προτάσσοντας το δημιουργικό και ελπιδοφόρο Εμείς απέναντι στο υστερόβουλο και καταστροφικό Εγώ.
Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Προοδευτική Συμπαράταξη και η Φώφη Γεννηματά, έχοντας απόλυτη επίγνωση της σημερινής σκληρής πραγματικότητας, ακριβώς αυτό τον δρόμο προτείνουν να ακολουθήσουμε και αυτό το πατριωτικό, προοδευτικό προσκλητήριο απευθύνει, κοιτάζοντας κατάματα Ολους τους πολίτες που έχουν μνήμη και κρίση και γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ βάθυνε και πλάτυνε τη δημοκρατία, δημιούργησε το κοινωνικό κράτος και έδωσε φωνή και ζωή στο «άλλο μισό» του ελληνικού λαού, ότι ο δικός μας χώρος πάντα έβαζε πάνω από όλα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον.
Σήμερα που σβήνουν «οι μύθοι και ο θεοί» και αποκαλύπτονται τα ψέματα και οι μισές αλήθειες, την κρίσιμη αυτή ώρα που «στενεύουν τα περάσματα» και «ξαναπαίζεται στα ζάρια» το μέλλον των επόμενων γενιών, η επίμονη και επίπονη προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, δημιουργικού, προοδευτικού ρεύματος μπορεί να γίνει ο εμβρυουλκός που θα οδηγήσει στην εθνική συνεννόηση και στην απελευθέρωση από τα δεσμά που μας κρατούν σε ομηρεία με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.
Αυτό είναι το χρέος και η ευθύνη μας. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.
Ο Δημήτρης Κατσικάρης είναι δημοσιογράφος, τέως αντιπεριφερειάρχης Νήσων και αναπληρωτής γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από