Επιβεβαιώθηκε πειραματικά, διάβασα στο tovima.gr ότι ο χρόνος πάνω στη Γη δεν κυλά με τον ίδιο ρυθμό: στους νοτιότερους τόπους, αυτούς που είναι κοντύτερα στον Ισημερινό, κυλά πιο αργά ο χρόνος. Γιατί λόγω της περιστροφής της Γης, κάθε σημείο πάνω στον Ισημερινό έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε άλλο σημείο πάνω στη Γη. Και η θεωρία της σχετικότητας λέει πως όταν αυξάνεται η ταχύτητα, τρέχει πιο αργά ο χρόνος.

Μερικά δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου χάνει ο Νότος κάθε ημέρα και η διαφορά δεν κρίνεται επαρκής για να ερμηνεύσει τη πασίγνωστη καθυστέρησή του έναντι του Βορρά, ούτε τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην αξιολόγηση· δεν φταίει ο Αλβέρτος επειδή ο Ευκλείδης δεν ανταποκρίνεται στη σοφία του αρχαίου συνονόματού του, κάτι άλλο συμβαίνει.

Ισως αυτό που μας αποκάλυψε μία από τις celebrity του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Δημήτριος Καμμένος των ΑΝΕΛ: «Είμαστε και εμείς κυβέρνηση κατοχής, από το 2010 υπάρχει μια ιδιότυπη κυβέρνηση κατοχής. Κάνουμε ανταρτοπόλεμο, όπως και όλες οι κυβερνήσεις».

Ο Δημήτρης Καμμένος ξεχνάει τις ιαχές «στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα» και συμφιλιώνει τον πολιτικό κόσμο στην ελάχιστη κοινή βάση: αναγνωρίζει τον ανταρτοπόλεμο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την «κυβερνητική αντίσταση», όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναγνωρίσει την «εθνική αντίσταση» του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Παίρνουν λοιπόν μετάλλιο αντιστασιακού οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς –για σύνταξη αντιστασιακού δεν ενδιαφέρονται, είναι πάντα έτοιμοι να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση αντίστασης.

Παραλείπει όμως μια κρίσιμη λεπτομέρεια ο Δημήτριος Καμμένος: κάθε κυβέρνηση που κάνει ανταρτοπόλεμο στις «κατοχικές δυνάμεις» για να καταφέρει να γίνει κυβέρνηση έκανε πριν (ως αντιπολίτευση) ανταρτοπόλεμο στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα κόμματα ξέρουν μόνο από ανταρτοπόλεμο. Τα ειρηνικά έργα της ανάπτυξης και της προόδου δεν τα αφορούν. Ή, όπως το είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην «Καθημερινή»: «Hμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμασταν».

Τέλος, δεν ευθύνεται ο Αϊνστάιν που ο σκληρός δεξιός Δημήτρης Καμμένος έχει μείνει πίσω στα χρόνια της Κατοχής και εγκωμιάζει τον αριστερό ανταρτοπόλεμο. Οπως επισημαίνει ξανά ο Γιάννης Στουρνάρας, το ζήτημα είναι πολιτιστικό: στην Ελλάδα «το αυτονόητο είναι να αργείς, κι αν έρθεις στην ώρα σου είσαι «Aγγλος»».

Το παράδοξο, που δεν το προβλέπει η θεωρία της σχετικότητας, είναι ότι με τις συνεχείς καθυστερήσεις μας είμαστε συνεχώς στο όριο να γίνουμε «Αγγλοι», εν τη εννοία του Brexit.