Σήμερα η κλασική ιδεολογική και πολιτική κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ θα μεταφερθεί στην Αμαλιάδα, αφού στις 12 το μεσημέρι γίνονται τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης που οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη. Και λέμε κόντρα αφού παρά το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν είχαμε ευθεία αντιπαράθεση των δύο κομμάτων της Αριστεράς, η «πατρότητα» του μαρτυρικού στελέχους του ΚΚΕ έγινε θέμα συζήτησης.

Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός πως η έκθεση – μουσείο έγινε τελικώς υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, υπό τον Πρόεδρό της Νίκο Βούτση. Και επειδή ακριβώς σήμερα, πέραν του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Να θυμίσω, για να είμαι δίκαιος, πως το μουσείο έγινε με τις φροντίδες της Βουλής, σημαντικό μέρος όμως του υλικού εδόθη από το Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ συνήργησε εξαρχής και ο Δήμος Ηλιδος. Ενδιαφέρον θα έχει η ημέρα, θα επανέλθω…

Πόλεμος Νεολαιών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις παρελάσεις

Η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση –χάρη και στην καλή προσωπική χημεία Τσίπρα –Καμμένου –δεν έχει μεγάλες αναταράξεις μέχρι στιγμής. Γιατί και το θέμα Μουζάλα ξεχάστηκε και η φωτιά Φίλη απεφεύχθη, τόσο ώστε να χαρακτηρίζεται μάλλον ανέφελη.

Είναι γνωστό βέβαια (και αποδεκτό στον άξονα Μαξίμου – Πεντάγωνο) ότι τις απόψεις των δύο κομμάτων χωρίζει… άβυσσος, για θέματα που αποκαλούμε, χαμηλότερης πολιτικής. Επίκαιρο και χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μαθητικές παρελάσεις.

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στο Κείμενο Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της που θα παρουσιαστεί στο 1ο της Συνέδριο, χαρακτηρίζει τις μαθητικές παρελάσεις αναχρονιστικές.

Η απάντηση από τη Νεολαία των ΑΝΕΛ δεν άργησε να έρθει. Σε ανακοίνωσή της εκτοξεύει τις μπηχτές της στους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η εμμονή κάποιων ομάδων τα τελευταία χρόνια, να θέτουν συνεχώς θέμα κατάργησης των παρελάσεων. Την απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι έλληνες πολίτες και η ελληνική νεολαία με τη μαζική και δυναμική τους παρουσία κάθε χρόνο, καθώς τέτοιες απόψεις δεν εκφράζουν παρά μια ελάχιστη μερίδα ανθρώπων».

Η Νεολαία των ΑΝΕΛ προσθέτει πως «μέσω του θεσμού της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης διατρανώνεται το αίτημα διασφάλισης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, επιβεβαιώνεται και ενισχύεται η εθνική μας ταυτότητα και συνοχή, διατηρείται αλώβητη η συλλογική μνήμη του λαού μας και η συνείδηση της ιστορικής του συνέχειας».

Αντίδραση πάντως υπήρξε και από τη ΝΔ με την τομεάρχη Παιδείας του κόμματος Νίκη Κεραμέως να σχολιάζει ότι η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος μας υπενθύμισε, άλλη μία φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποστρέφεται την αριστεία, την εξειδίκευση, την ατομική ανέλιξη, την αντιστοίχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις ανάγκες της αγοράς. «Ακόμη και η παρέλαση στις εθνικές εορτές και η πρωινή προσευχή βαπτίζονται «άκρως αναχρονιστικές»».