Μήνας Ημιμαραθωνίου της Αθήνας έχει καθιερωθεί ο Μάρτιος, αλλά διεθνώς θεωρείται και ως ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, οπότε και μεγιστοποιούνται οι δράσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού. Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (ΕΓΕ) κατεβαίνει στον 6ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας αύριο με ομάδα 50 ατόμων με στόχο να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό στο θέμα της πρόληψης.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις δυτικές κοινωνίες. Είναι δε ο μόνος που κατά τρόπο τόσο εμφανή μπορεί πραγματικά να προβλεφθεί αφού οι εντοπιζόμενες βλάβες αφορούν προκαρκινικές βλάβες (πριν τον καρκίνο υπό μορφή πολυπόδων που αφαιρούνται) και όχι πρώιμες μορφές καρκίνου (καρκίνου σε αρχικά στάδια) όπως στα περισσότερα προγράμματα πρόληψης άλλων καρκίνων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Σπύρος Μιχόπουλος.

«Παρ’ όλα τα ανωτέρω η πρόληψη του ΚΠΕ βρίσκεται στη χώρα μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα σημαντικό αριθμό θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Η ΕΓΕ έχει προβεί τα τελευταία έτη σε μια σειρά εκδηλώσεων που προάγουν την πρόληψη του ΚΠΕ. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι η καλή διατροφή και η υγιεινή ζωή μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση του καρκίνου και του ΚΠΕ πιο συγκεκριμένα».