Τους «Δαιμονισμένους» του Ντοστογέφσκι, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, παρακολούθησε το πρωθυπουργικό ζεύγος το Σαββατόβραδο στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα έφτασαν σχετικά νωρίς και όπως με διαβεβαίωσαν έγκυρες πηγές μου, δεν είχαν ενημερώσει κανέναν. Σε αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι λίγοι κατάφεραν να τους αντιληφθούν.

Στην παρέα τους, μεταξύ άλλων, ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Στάθης Λιβαθινός. Ο τελευταίος μαθαίνω σχεδιάζει μια συνεργασία με τον Γιώργο Χωραφά και πιθανόν ο έλληνας ηθοποιός, με διεθνή καριέρα, να ήταν ο «άνθρωπος – μυστήριο» που καθόταν δίπλα στην Μπέτυ –έφερνε βέβαια και στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, αλλά δεν κατάφερα να διασταυρώσω την ταυτότητά του. Αν πράγματι ήταν ο Χωραφάς πάντως, θα ήθελα πολύ να ξέρω αν συζήτησαν για πολίτικη ή πολιτική κουζίνα.

Η στήλη όμως, όπως ξέρετε, δεν έχει μόνον καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Αλλά και πολλούς κατασκόπους. Ειδικά όταν σημειώνεται πολιτική κοσμοσυρροή σε event, η ανταπόκριση είναι πάντα δεδομένη.

Χαιρετήθηκαν όλοι, εκτός από τους Βαρουφάκη – Παππά

Το «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Βιτράκ είναι ένα ξεκάθαρα πολιτικό έργο. Την Παρασκευή που μας πέρασε έγινε η επίσημη πρεμιέρα του στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου με μπόλικες ενδιαφέρουσες παρουσίες – κυβερνητικές και μη. Πρώην, νυν και τέως. Να θυμίσω πως το έργο το σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη που είναι και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο πληθωρικός (και χωρίς μούσι) Σταμάτης Κραουνάκης που έχει γράψει και τη μουσική.

Στο πολιτικό ψητό όμως: η πηγή μου περιέγραψε την πρώτη σειρά των θεατών. Η Αλέκα Παπαρήγα με την κόρη της Βασιλεία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Δανάη Στράτου, δίπλα. Πιο πέρα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με τη σύζυγό του. Και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς με τη δική του.

Οι παρουσίες όμως δεν τελειώνουν εδώ, αφού για το έργο κατέφτασε και ο Δημήτρης Στρατούλης, στέλεχος σήμερα της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με τη σύζυγό του και την κόρη του. Και ο μποέμ Αρης Σπηλιωτόπουλος με αιθέρια ύπαρξη.

Μαθαίνω πως όλοι χαιρετίστηκαν με όλους. Εντάξει, πλην Βαρουφάκη με Παππά. Μαθαίνω επίσης πως στο τραγούδι του στρατηγού για την κωλοτούμπα ως «γλώσσα της πολιτικής» επικράτησε ένας μετεωρισμός παύσης. Και όλοι κοίταξαν όλους με νόημα στη σκοτεινή αίθουσα του θεάτρου.