Φως στον «φάκελο Καλογρίτσα» επιχειρούν να ρίξουν 48 βουλευτές της ΝΔ. Κι αυτό επειδή κατέθεσαν χθες στη Βουλή ερώτηση με θέμα «»ντοκουμέντα» διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότησης του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής» προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Δικαιοσύνης.

Οι γαλάζιοι βουλευτές, επικαλούμενοι τη μηνυτήρια αναφορά την οποία κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), επισημαίνουν ότι διαπιστώθηκε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα».

«Πρωτοφανές σκάνδαλο»

Βάσει αυτών των ευρημάτων υποστηρίζουν πως σκιαγραφείται «ένα πρωτοφανές πολιτικό – οικονομικό σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση και φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας του «τριγώνου της διαπλοκής» που οικοδόμησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέσω της Τράπεζας Αττικής, του διαγωνισμού – παρωδίας για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά και την κατάτμηση δημοσίων έργων από τον κ. Σπίρτζη, προκειμένου να καταλήξουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μαξίμου και κουμπάρο του και οριστικό υπερθεματιστή από την Επιτροπή Παππά για μια από τις τέσσερις αντισυνταγματικές άδειες».

Παραλλήλως ζητούν, μεταξύ άλλων, «απαντήσεις και την κατάθεση στοιχείων και παραστατικών για το στάδιο που βρίσκεται η μηνυτήρια αναφορά της Κεντρικής Τράπεζας για τα δάνεια της Αττικής κι αν έχουν χρηματοδοτηθεί μέσα ενημέρωσης από τα δάνεια που έχει λάβει η Τοξότης ΑΕ και ο κ. Καλογρίτσας από την Τράπεζα Αττικής καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

«Η προστασία του Δημοσίου»

Εκτός από τη ΝΔ, ερώτηση για τα δάνεια του Καλογρίτσα κατέθεσαν χθες και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Κουτσούκος, ζητώντας «να χυθεί άπλετο φως στα έργα και τις ημέρες του επιχειρηματία, με τη χρηματοδότησή του από την Attica Bank και την ανάληψη έργων οδοποιίας του τμήματος Πατρών – Πύργου». Μεταξύ άλλων καλούν τους υπουργούς Υποδομών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης να απαντήσουν «σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος από τις ενέργειες του «Ομίλου»».

Η Βουλή βάζει «φρένο» στην Εισαγγελία

Καλύτερο έλεγχο των αιτημάτων άρσεων ασυλίας ετοιμάζεται να ζητήσει η Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Κι αυτό επειδή, όπως παρατήρησαν χθες τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, τον τελευταίο καιρό σε πολλές από τις δικογραφίες κατά βουλευτών που φτάνουν στο Κοινοβούλιο δεν προκύπτουν τα αντικειμενικά γεγονότα της κατηγορίας.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη παρατήρηση στάθηκε μήνυση πολίτη για εσχάτη προδοσία κατά 166 βουλευτών. Η κατηγορία; Οτι τον Ιανουάριο του 2013 υπερψήφισαν κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσε τη δανειακή σύμβαση.

Ομοίως λειτούργησαν στην κρίση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής οι δικογραφίες για δύο ακόμα βουλευτές, τους Θόδωρο Φορτσάκη από τη ΝΔ και Σωκράτη Βαρδάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις οι βουλευτές, σύμφωνα με όσα είπαν στην Επιτροπή, δεν είχαν τα αξιώματα που αναφέρονται στις δικογραφίες την περίοδο για την οποία καταγγέλλονται.