Τέτοια εποχή οι παρουσιάσεις βιβλίων μοιάζουν με τις πρωτοχρονιάτικες πίτες των κομματικών οργανώσεων –αρκετοί πολιτευόμενοι πρέπει να προλάβουν δύο και τρεις εκδηλώσεις μέσα σε ένα βράδυ.

Το αναφέρω επειδή δεν ήταν λίγοι όσοι έτρεχαν ασθμαίνοντες χθες το βράδυ από τη Στοά του Βιβλίου, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Λεξικό χωρίς Γραβάτα» του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη, στο Μικρό Παλλάς και την παρουσίαση της συλλογής «Θεατρικά Β’» του Κώστα Πρετεντέρη (δείτε το ρεπορτάζ της Μυρτώς Λιαλιούτη στη σελίδα 36).

Αν και πολλοί έσπευσαν γραβατωμένοι, το συνθηματικό «… χωρίς γραβάτα» του Βλαστάρη προσέλκυσε από Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά έως Βαγγέλη Βενιζέλο, Σταύρο Θεοδωράκη, Αννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη. Επισημαίνω και την παρουσία του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος –με γκρι πουλόβερ –ήταν ένας από εκείνους που διακτινίστηκαν στις δύο παρουσιάσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν στο πάνελ, αλλά αρκούσε μια σύντομη παρέμβαση για να δώσει το στίγμα του: «Το ψέμα έχει κοντά πόδια. Η σύγκρουση του λόγου με την πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Οταν η νέα συμφωνία που θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχθεί ότι περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων και πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο τωρινός λόγος του θα φανεί ανακόλουθος».