Για όσους με μανία αναζητούν μία όαση κεφιού μέσα στην έρημο της σκληρής καθημερινότητας, η Νάξος είναι ο ιδανικός προορισμός. Οι εκδηλώσεις για το περίφημο Διονυσιακό καρναβάλι της έχουν ήδη ξεκινήσει και οι διοργανωτές του υπόσχονται ένα αξέχαστο, αποκριάτικο, ξεφάντωμα.

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που κρατούν ζωντανά αρχαιο-ελληνικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις τα οποία αναβιώνουν και κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, τόσο στη Χώρα όσο και στα χωριά.

Ο Διόνυσος, η Αριάδνη, ο Ποσειδώνας, η Αμφιτρίτη, οι Σάτυροι, οι Μαινάδες, οι Κουδουνάτοι, οι Κορδελάτοι, οι Φουστανελάδες και οι Λαμπαδηφόροι είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του ξεχωριστού καρναβαλιού!

Το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ, αξίζει να παρακολουθήσετε το δρώμενο – θεατρική παράσταση «Ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη στη Νάξο», το οποίο θα παρουσιαστεί στην παραλία της Χώρας. Η υπόθεση: «Ηταν ένα ήρεμο βραδάκι σε μια από τις μαγευτικές παραλίες της Νάξου, όταν ο γιγαντόσωμος και ρωμαλέος θεός Ποσειδώνας απολάμβανε τη μαγεία του νησιού. Ξαφνικά η ηρεμία ταράχτηκε από μια ζωηρή ομάδα από κορίτσια που γέμισαν την θαλασσινή αύρα από τις χαρούμενες φωνές τους. Ανάμεσά τους ξεχώριζε η Αμφιτρίτη, μια πραγματική καλλονή που «τάραξε» την καρδιά του Θεού Ποσειδώνα αλλά και το νησί ολόκληρο…». Αμέσως μετά θα ακολουθήσει χορευτικό παιχνίδι με τη συμμετοχή όλου του κόσμου!

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ενετικό Κάστρο για την προετοιμασία των λαμπαδηφοριών. Ενα εντυπωσιακό, όπως θα δείτε και στο βίντεο, έθιμο. Λευκά σεντόνια, ασπρόμαυρες μπογιές, στάχυα, αναμμένοι πυρσοί, ο ήχος από τα τύμπανα και οι ιαχές των εκατοντάδων ατόμων που λαμβάνουν μέρος στο δρώμενο, συνθέτουν το σκηνικό της κάθε λαμπαδηφορίας. Τα στενά του Κάστρου ξαναζωντανεύουν, γεμίζουν φως και βοή από τους αλαλαγμούς, τις κραυγές, τα άσματα και τα κρουστά των λαμπαδηφόρων που μεταφέρονται μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης έως την παραλία, για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα πιουν ρακόμελο και οινόμελο με όλο τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί, θα κάψουν το σκιάχτρο και θα διασκεδάσουν όλοι μαζί.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, ξεκινά η Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού στους κεντρικούς δρόμους της Χώρας (μία γεύση θα πάρετε παρακολουθώντας το βίντεο που θα βρείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ycFSkTDsrF8).

Την ίδια ημέρα, στην ορεινή Απείρανθο, οι Κουδουνάτοι του χωριού ξεκινούν την προετοιμασία τους στη 1 το μεσημέρι και λίγο αργότερα σε ένα παραδοσιακό, γιορτινό και ξεχωριστό κλίμα, το χωριό σείεται από τα κουδούνια, τη μουσική και το χορό!

Επίσης, στα πεδινά χωριά Αγιος Αρσένιος, Τρίποδες, Γαλήνη, Εγγαρές, Μέλανες, Κουρουνοχώρι και Κινίδαρο, οι εντυπωσιακοί «Κορδελάτοι» και «Φουστανελάδες» επισκέπτονται τα γειτονικά χωριά για να χορέψουν τις γυναίκες. Η περιοδεία καταλήγει σε κεντρικό σημείο ή μαγαζί του χωριού όπου ξεκινάει παραδοσιακό γλέντι με κεράσματα σπιτικών εδεσμάτων.

Την Καθαρά Δευτέρα το γλέντι συνεχίζεται με σαρακοστιανούς Ναξιώτικους μεζέδες, παραδοσιακά δρώμενα και το πέταγμα του χαρταετού υπό τη συνοδεία τοπικής μουσικής και χορών. Εκδηλώσεις γίνονται στα περισσότερα χωριά του νησιού όπως στο Σαγκρί, στο Φιλώτι, στον Αγιο Προκόπη, στην Απείρανθο και στον Κινίδαρο. Στο Φιλώτι, οι Κουδουνάτοι κάνουν ξανά την εμφάνιση τους και το γλέντι συνεχίζεται!