Παρακολουθώ συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων, γίνομαι παραλήπτης παραπόνων ή μεγάλων ερωτημάτων από συντρόφους/ισσες και φίλους/ες, ενταγμένων σε διάφορες συλλογικότητες του χώρου ή ανέντακτων, που παθιάζονται και πραγματικά μοχθούν για την υπόθεση της συγκρότησης της ενιαίας Κεντροαριστεράς, να στέκουν μπροστά σε έναν φόβο. Αυτόν του ηγεμονισμού και των καπελωματικών διαθέσεων της ισχυρότερης κάθε φορά δύναμης του χώρου.

Οι περισσότερες αιτιάσεις συγκλίνουν στο ότι «Δεν υπάρχει διάθεση για μια ευρύτερη συνεννόηση όλων των δυνάμεων ώστε να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία και να εκλεγεί από τον λαό ο/η αρχηγός. Οχι από… ένα Συνέδριο με διορισμένους συνέδρους». Τελευταία, η χθεσινή συνέντευξη στην iefimerida.gr του φίλου Σταύρου Θεοδωράκη. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι πολιτική συμφωνία έχει υπάρξει και έχει κατατεθεί ως κείμενο από τον περασμένο Ιούλιο από την Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις! Αυτό που μένει λοιπόν είναι το πώς θα γίνει η εκλογή του/της αρχηγού.

Μα πραγματικά μπορεί κανείς/μια σήμερα να πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει η εκλογή του ηγέτη μέσα από ένα σώμα συνεδριακό; Οπου η κυρίαρχη οργανωτικά δύναμη θα μπορούσε να ελέγξει το αποτέλεσμα; Μπορεί πλέον να υπάρξει διαφορετική πρόταση όταν και η ΝΔ, μετά το ΠΑΣΟΚ, έκανε ψηφοφορία ανάδειξης αρχηγού μέσα από προσφυγή στη βάση;

Είναι προφανές ότι η ανάδειξη δεν μπορεί να γίνει παρά, πανελλαδικά, από όσους/ες θα ήθελαν να συμμετάσχουν, πληρώνοντας ένα συμβολικό ποσό και δηλώνοντας την πολιτική τους συμφωνία ή συγκατάθεση στην προγραμματική διακήρυξη του νεοσχηματισμένου, πλέον, ενιαίου φορέα!

Ετσι εγώ, χωρίς να θέλω να δεσμεύσω κανέναν, προσλαμβάνω και την προχθεσινή επανάληψη, πάλι στα «ΝΕΑ» έναν χρόνο μετά, εκ μέρους της επικεφαλής της Συμπαράταξης, της Φώφης Γεννηματά, της πρότασής της για εκλογή του/της ηγέτη του νέου ενιαίου φορέα.

Υπάρχει λοιπόν πεδίο πολιτικό και οργανωτικό ευρύτερων συγκλίσεων.

Οσοι/ες μοχθούμε για την υπόθεση αυτή, μπορούμε με τη φυσική παρουσία μας, με ανοικτή διάθεση, να συμμετάσχουμε στην υπόθεση της ενότητας και της συγκρότησης της μεγάλης, ενιαίας παράταξης της Κεντροαριστεράς και προπάντων να εφορεύσουμε για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης