Οι περισσότερες προβλέψεις των μελετητών συμφωνούν ότι επέρχεται μια νέα τεχνολογική επανάσταση, η οποία θα καταστήσει το Διαδίκτυο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Το Iντερνετ όχι μόνον αναπτύσσεται, αλλά και εξελίσσεται στις τελευταίες δύο δεκαετίες συχνά με απρόβλεπτους τρόπους.

Η πρώτη μεγάλη ώθηση του Διαδικτύου ήταν η υποδομή του, καθώς οι εταιρείες, όπως η AOL, έφεραν τους ανθρώπους κατ’ αρχάς στην Αμερική και έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο σε απευθείας συνεχή ή διαρκή σύνδεση. Η φάση αυτή κορυφώθηκε γύρω στη στροφή του εικοστού αιώνα, θέτοντας τις βάσεις για ένα δεύτερο κύμα, το οποίο επέφερε την έλευση των εφαρμογών και υπηρεσιών θέτοντας το Διαδίκτυο κυρίαρχο τόσο στο πεδίο της επικοινωνίας, όσο και στην οικονομία. Στις μέρες μας έχει ήδη δρομολογηθεί ένα τρίτο κύμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδημόνων, στην επόμενη δεκαετία το Διαδίκτυο θα έχει μια πανταχού παρουσία, η δε ταχύτητα με την οποία θα διανέμει κείμενα, στοιχεία και εικόνες θα είναι τεράστια. Σε συνδυασμό με τη μαζική κοινωνική του χρήση, το Διαδίκτυο θα καταστεί όχι μόνον αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής μας ζωής, αλλά και αόρατο, όπως σήμερα θεωρούμε το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αναμφισβήτητα η θεαματική ανάπτυξη του Διαδικτύου έχει αλλάξει όχι μόνο τα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως κοινωνία. Εχει επηρεάσει το πώς αναζητούμε ή μοιραζόμαστε τις πληροφορίες, τον όγκο των δεδομένων που θα πρέπει να μοιραζόμαστε, το πώς θα επικοινωνούμε μεταξύ μας όταν επικοινωνούμε, κ.ο.κ.

Τρία συστήματα. To Επόμενο Διαδίκτυο, όπως αποκαλείται, συγκεντρώνει και συνδυάζει τρία διασυνδεδεμένα συστήματα: το Cloud Computing, τα Big Data Analytics και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Από τα ρολόγια που παρακολουθούν την πίεση του αίματος ώς τα ψυγεία που θα ζητούν από τις νοικοκυρές να αγοράσουν φρέσκο γάλα, από γραμμές συναρμολόγησης επανδρωμένων με ρομπότ έως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παραδίδουν όπλα, υπόσχεται έναν βαθύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αναφέρεται σε ένα σύστημα που εγκαθιστά αισθητήρες και συσκευές θερμικής επεξεργασίας σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (π.χ. ρολόγια) και όπου κυρίως όλα συνδέονται με όλα, πράγματα και μηχανές. Ετσι, σε αντίθεση με το Διαδίκτυο που γνωρίζουμε, το οποίο συνδέει τους ανθρώπους, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα συνδέεται κυρίως με αντικείμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα μπορούν πλέον να συνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ψηφιακό κόσμο, αλλά και μπορούν να ελέγχονται από απόσταση και να λειτουργούν ως σημεία πρόσβασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτόν το νέο γενναίο, ψηφιακό κόσμο, αυτή τη «διάχυτη και πανταχού παρούσα υπολογιστική»; Ουδείς φαίνεται να έχει μια ξεκάθαρη άποψη. Το επόμενο Διαδίκτυο όχι μόνον υπόσχεται σε επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς την κεντρική αποθήκευση και υπηρεσίες τεράστιου όγκου δεδομένων, αλλά και δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις σχετικά με το περιβάλλον, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της εργασίας.

Νέες απαιτήσεις. Στην ουσία βρισκόμαστε ενώπιον μιας ευρύτερης αλλαγής, όπου θα απαιτηθούν συμμαχίες και εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στον κόσμο της πολιτικής, της οικονομίας και της επικοινωνίας, η οποία όπως και τα στοιχεία δείχνουν θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Ο κόσμος αλλάζει για όλους μας και απαιτούνται νέες προσεγγίσεις, στρατηγικές και πολιτικές.

Τι κάνουμε εμείς στην Ελλάδα; Δυστυχώς παραμένουμε απασχολημένοι με την πρώιμη φάση της ανάπτυξης του Διαδικτύου, μετρώντας τη διάδοση και την απήχησή του, όταν αυτά τα ζητήματα σε άλλες χώρες θεωρούνται ήδη ξεπερασμένα.