Θα επιχειρήσω να φτιάξω ένα λεξικό του βραδινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού και των αντιδράσεων στη δημόσια σφαίρα.

Κοινωνικό μέρισμα: Κατ’ αρχάς, και για να κοπάσουν κάπως οι πανηγυρισμοί των κυβερνητικών, θυμίζω πως πρόκειται για ποσό που επιστρέφεται στους συνταξιούχους, που με τη σειρά τους το έχουν δουλέψει πολλαπλά. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάμε για «αναδιανομή», όταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τόσες περικοπές από το 2010, εν πολλοίς παράνομες και αντισυνταγματικές αφού έγιναν αναδρομικά και μάλιστα για εργασία που έτσι κι αλλιώς –μέρος της –ήταν απλήρωτη (ιδιοποίηση της υπεραξίας λέγεται αυτό κάπως σχηματικά) στον καιρό της.

Ψίχουλα: Η λέξη «ψίχουλα» για το δώρο ή τη 13η σύνταξη που εξαγγέλθηκε, ακούστηκε από πολλά χείλη. Προφανώς, σε σχέση με τον κοινωνικό πλούτο ή τη συσσώρευση ή ακόμη και το μέγεθος των περικοπών όλα αυτά τα χρόνια, θα μπορούσε να περιγραφεί έτσι. Είναι όμως τόσοι οι συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας που είναι τουλάχιστον άστοχο να μιλάς για ψίχουλα, όταν ακόμη και το τελευταίο ευρώ μετράει για μια οικογένεια.

Αναδιανομή: Απέχει πολύ από τη βραχεία παροχολογία. Ετσι κι αλλιώς αποτελεί κεντρική στρατηγική με σχέδιο και κλιμάκωση και προϋποθέτει ρήξεις ακόμη και εντός καπιταλισμού. Η βούληση της κυβέρνησης βέβαια μετράει, όμως επειδή έχουμε μπροστά μας τεράστιους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος –που με τη σειρά τους θα απαιτήσουν μέτρα και πάλι μέτρα –θέλει μια σοβαρότητα στις θριαμβολογίες.

Εκλογές: Θα μπορούσε το διάγγελμα αυτό να ενεργοποιήσει την πιο ακραία πτέρυγα των δανειστών και να μπλοκαριστεί ως μη βιώσιμο; Αυτό θα ήταν μια «μεσαίου βεληνεκούς» εμπλοκή και θα έδινε την ευκαιρία στον Τσίπρα να οδηγηθεί στην έξοδο κινδύνου. Κοινώς, θα έφτιαχνε όρους κρίσης δημοψηφίσματος (χωρίς βέβαια το ρεύμα εκείνο) και διαφύλαξης του πυρήνα της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Η στήλη διακινδυνεύει να προβλέψει πως εκλογές δεν θα έχουμε άμεσα.

Αξιωματική αντιπολίτευση: Σήκωσε τους τόνους, βλέποντας πίσω από τις εξαγγελίες για λεφτά την προσπάθεια «μπετοναρίσματος» εκλογικού ακροατηρίου εκ μέρους του Τσίπρα. Συγγνώμη, αλλά όταν κυριαρχούν συνθήκες κρίσης, προφανώς οφείλεις να ιεραρχήσεις τις προτεραιότητες του κόσμου πού έχει άμεση ανάγκη.

Ανάπτυξη: Σε συνθήκη επιτροπείας και κρίσης, με ορίζοντα το 2019 θα έχεις περιορισμό της ύφεσης, ίσως και ανάταξη, όχι ανάπτυξη με κλασικούς όρους. Και σίγουρα όχι για όλους. Η 13η σύνταξη είναι εν μέρει και αναπτυξιακή αφού θα αναζωογονήσει την αγορά (αν συντελεστεί). Το θέμα είναι πως οι υπάρχουσες δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού απλώς ξαναμοιράζουν αλλιώς μια ήδη συρρικνωμένη πίτα.