Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κινείται με τακτικισμούς, πάντα πίσω από τα γεγονότα, η χώρα πελαγοδρομεί χωρίς εθνική γραμμή, με την πραγματική οικονομία να έχει βαλτώσει και την κοινωνία να βιώνει την ανασφάλεια και την απόγνωση. Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην πολιτική κατάρρευσή του, διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και πολωτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και αδιαφορεί για το γεγονός ότι η Ελλάδα περιθωριοποιείται στην Ευρώπη και οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο.

Σε άτυπη αλλά αγαστή σύμπνοια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλεί ακραία πόλωση και όσο αυτή διαρκεί τόσο ο χρόνος για την έξοδο από την κρίση θα μακραίνει και η κοινωνία θα συνεχίζει να ματώνει.

Εδώ είναι ο κρίσιμος και σημαντικός ρόλος των δυνάμεων του μεσαίου πολιτικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Εδώ και καιρό διεξάγονται συζητήσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου, με περισσότερο γόνιμες αυτές που έγιναν ανάμεσα στους ίδιους τους πολίτες μετά την πρωτοβουλία της προέδρου μας Φώφης Γεννηματά. Σημαντικός επίσης είναι ο διάλογος που αναπτύχθηκε ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Το Ποτάμι, το Δίκτυο κ.λπ., ο οποίος μάλιστα κατέληξε σε ένα πολιτικό κείμενο με ποιότητα, ανεξάρτητα αν η ηγεσία του Ποταμιού λιποψύχησε και ουσιαστικά δεν το αναγνωρίζει.

Η δημοκρατική παράταξη, η Κεντροαριστερά είναι υπόθεση των πολιτών και των ζωντανών πολιτικών δυνάμεων, είτε εκφράζονται σήμερα στη Βουλή είτε όχι, αλλά και των στελεχών που με ανιδιοτέλεια, καθαρότητα, χωρίς γκρίζες ζώνες και δεύτερες σκέψεις, επιδιώκουν τη συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο και τη συνένωση δυνάμεων στον ευρύτερο πολιτικό μας χώρο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – κινήσεις) μπορεί με την κοινωνική και πολιτική της διεύρυνση, αλλά και τη μετεξέλιξή της, να εκφράσει δυναμικά την προοπτική τού αύριο για τη χώρα και την κοινωνία.

Κινητήρια δύναμη για εμάς είναι οι ίδιοι οι πολίτες σε κάθε τοπική κοινωνία με τα δίκτυα και τις ομάδες πρωτοβουλίας της Συμπαράταξης που συγκροτούνται σε κάθε δήμο. Αυτές οι ζωντανές δυνάμεις πρέπει να εκφραστούν και στο Συνέδριό μας. Πρέπει να κερδίσουμε χαμένο χρόνο και έδαφος, γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες και τα στελέχη, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς φορείς που έχουν τις ίδιες αγωνίες και πιστεύουν στο ίδιο εγχείρημα.

Το κάλεσμα αυτό δεν αφορά βέβαια τα υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία αφού αναδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ έχουν σήμερα ενταχθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε αυτούς που μας καλούν να γίνουμε συμπλήρωμα του Μητσοτάκη. Αυτοί άλλωστε περιττεύουν, αφού στο κάλεσμά μας ήδη ανταποκρίνονται όλοι οι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες, δίνοντας απάντηση και προς δεξιά και προς αριστερά ότι τελείωσε η περίοδος λεηλασίας του χώρου μας και, προπάντων, δίνοντας μήνυμα ελπίδας και προοπτικής.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)