Πεινούσαμε στης γης την πλάτη,

σα φάγαμε καλά

πέσαμε εδώ στα χαμηλά

ανίδεοι και χορτάτοι.

Γιώργος Σεφέρης

Εχω έναν συνάδελφο, μέλος του ΚΚΕ, τον οποίο κάθε φορά που τον βλέπω στην εφημερίδα τον προσφωνώ σύντροφο. «Ε, όχι και σύντροφοι» μου απαντά με χαμόγελο. Εστω και αν το κάνει με χαριτωμένο τρόπο, καταλαβαίνω ότι την απάντησή του την εννοεί. Θυμήθηκα αυτό το συχνό ενσταντανέ ακούγοντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, με τη γνωστή πολιτική διαδρομή, τις θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει, να αποκαλεί τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ «συντρόφισσες και σύντροφοι» και να τους λέει ότι «μαζί χτίσαμε τον νέο Γοργοπόταμο». Και το συνεδριακό σώμα όχι μόνο να μην ανατριχιάζει, αλλά αντιθέτως να το διασκεδάζει και να απολαμβάνει την ομιλία του κ. Καμμένου. Δεν ξέρω αν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί κάποιας μορφής πολιτικό μιθριδατισμό ή επειδή έκατσαν στο τραπέζι της εξουσίας μπορούν να είναι συνδαιτυμόνες με τον οποιοδήποτε. Αυτό που ξέρω μετά βεβαιότητος είναι ότι κάποτε ο χώρος αυτός δεν θα μοιραζόταν ούτε τον πυρετό του με πρόσωπα που έχουν εκτοξεύσει όλων των ειδών τους ρατσιστικούς και εθνικιστικούς μύδρους, που έχουν κάνει επάγγελμα τον λαϊκισμό, τη συνωμοσία, τη σπίλωση των αντιπάλων.

Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο «έγκλημα» που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία δεν είναι τα επώδυνα μέτρα στην οικονομία, δεν είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κ.ο.κ. Αυτά, άλλωστε, τα έκαναν και οι προηγούμενοι. Το μεγαλύτερο κακό είναι η ώσμωση με ένα εθνικολαϊκό ακροατήριο, που ξεκίνησε με τις αλήστου μνήμης πλατείες και συνεχίστηκε με την απόλυτη νομιμοποίηση που έδωσε ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός σε ένα κόμμα που έχει στον πυρήνα του ό,τι ακριβώς αντιστρατεύεται η ανανεωτική Αριστερά. Διότι, τα σφιχταγκαλιάσματα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και οι ένθεν και ένθεν δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή συμμαχία, αλλά για κάτι που πατά σε στέρεες πολιτικές βάσεις.

Αν δούμε τις εικόνες από την πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη αυτού του χώρου. Κάποτε, στα συνέδρια του ΚΚΕ εσωτερικού, της ΕΑΡ και του Συνασπισμού πήγαινε ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας. Και το έκανε με χαρά, γνωρίζοντας ότι ο χώρος αυτός εκπροσωπεί ένα ξεχωριστό ρεύμα ιδεών, με σπουδαίους ανθρώπους, που παλεύουν με αξιοπρέπεια για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο χώρος είχε καθολική αναγνώριση από φίλους και ιδεολογικούς αντιπάλους. Την Πέμπτη μονοπώλησαν το ενδιαφέρον οι παρουσίες της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, του κ. Τζουμάκα, του κ. Ζουράρι και η επιστροφή του κ. Κουβέλη. Την ίδια ώρα με την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνταν εκδήλωση του Ποταμιού στο ΕΒΕΑ με αντικείμενο τα θέματα της Δικαιοσύνης. Οι φωτογραφίες που έστειλαν τα πρακτορεία έδειχναν, μεταξύ άλλων, τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Γιώργο Φλωρίδη, την Αννυ Ποδηματά, τον Γιάννη Πανούση, τον Γιάννη Τζανετάκο, τον Γιώργο Δημήτραινα.