«Η 81η ΔΕΘ βρίσκει τη χώρα στο κατώφλι της ανάκαμψης» είπε ο Πρωθυπουργός. Μόνο αυτός το ισχυρίζεται. Στην πραγματικότητα, η 81η ΔΕΘ βρίσκει μια χώρα που σέρνεται, με πολίτες αλαλιασμένους από τους φόρους, τα ΜΜΕ φιμωμένα, τη Δικαιοσύνη σπιλωμένη, τις επιχειρήσεις ημιθανείς ή πτωχευμένες, τις τράπεζες ακέφαλες, τα νοσοκομεία υπολειτουργούντα, την παιδεία ισοπεδωμένη –και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περιλαμβανομένης) αμήχανα και οκνηρά.

Ο Πρωθυπουργός μας ανακάλυψε, βεβαίως, ότι η ανάκαμψη δεν έρχεται μόνη της, ότι η ανάπτυξη ή η ύφεση είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Καλωσόρισε από τον κόσμο της αυταπάτης στη Γη. Αλλά ακόμα μια φορά οι εξαγγελίες του συνεχίζουν να μην πείθουν.

n Δεν πείθει όταν μοιράζει 246 επισφαλή εκατομμύρια που είναι αμφίβολο αν θα τα πάρει.

n Δεν πείθει όταν δεν μπορεί εγκαίρως να υλοποιήσει κάποια από τα 13 προαπαιτούμενα, για τα οποία έχει δεσμευτεί ότι θα ολοκληρωθούν ώς την επόμενη εβδομάδα.

n Δεν πείθει παριστάνοντας τον Δον Κιχώτη που ρίχνεται στη μάχη εναντίον ανύπαρκτων ταξικών εχθρών, αντί να πέσει με τα μούτρα σε έναν αγώνα εθνικής επιβίωσης.

n Δεν πείθει όσο, ψάχνοντας να κλείσει ραντεβού με την Ιστορία, ξέχασε τις αναγκαίες προϋποθέσεις της ανάπτυξης, η οποία βαρέθηκε και αναχώρησε για άλλη γη κι άλλα μέρη.

n Δεν πείθει όταν για τη δανειοδότηση της κομματικής «Αυγής» δίνεται εγγυητική επιστολή (letter of comfort) του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας (ΑΕ) που εκδίδει την εφημερίδα.

Αν περνούσε η ζάλη από το τζετ λανγκ του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στο παράλληλο σύμπαν του, θα τον τρόμαζε η εικόνα της απέραντης μιζέριας που σκεπάζει τη χώρα –και τότε θα μπορούσε να ψελλίσει ένα ακόμη αμήχανο συγγνώμη για τις αυταπάτες του.

Οσο για εμάς, τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στον οποίο μεγάλη μερίδα ανήσυχων πολιτών θα μπορούσε να εναποθέσει τις ελπίδες του, θα κάνουμε σύντομα ακόμα μια φορά αυτοκριτική που επιτρέψαμε στην κόπωση, την απογοήτευση και την οκνηρία μας να αποτρέψει την ισοπέδωση του τόπου.

Η Χαρά Κεφαλίδου είναι βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης