«Δεν θυμάμαι το setlist, δεν θυμάμαι τη μουσική. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όλα άλλαξαν εκείνη τη βραδιά, και όχι μόνο για μένα. Το Ετος Μηδέν. Το σοκ του καινούργιου. Δεν ήταν απλά μια συναυλία. Ηταν σαν να είχε έρθει στην πόλη ο Κόκκινος Στρατός, μια κρύα νύχτα του Οκτωβρίου, για να ξεκινήσει μια νέα πολιτιστική επανάσταση, το πανκ ροκ. Αρβύλες και μυρωδιά από θειάφι. Ούτε χόρτο, ούτε speed, μόνο φόβος, φόβος για το μέλλον, για το μέλλον που δεν υπήρχε. Και μαζί ενθουσιασμός, τόσος πολύς ενθουσιασμός».

Ο Πολ Χιούσον μιλάει για μια συναυλία των The Clash που παρακολούθησε στο Δουβλίνο το 1977, όταν ήταν 17 ετών. Εκείνη την εποχή τραγουδούσε σε ένα μαθητικό συγκρότημα, τους The Hype. Ο Χιούσον έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο ως Μπόνο, και οι The Hype το 1978 μετονομάστηκαν σε U2. Και εκείνη η πρώτη ζωντανή επαφή τους με τη μουσική των The Clash παραμένει για τον Μπόνο η σημαντικότερη συναυλία της ζωής του.

Ενας άλλος έφηβος, το 1979 αυτή τη φορά, γνωρίζει ένα κορίτσι στο τρένο. Τη ρωτάει για τη μουσική που ακούει στα ακουστικά της, και εκείνη του απαντάει «The Clash». Η ιστορία τους, με φόντο τις κοινωνικές αναταραχές στο Λονδίνο της εποχής, είναι το σενάριο της ταινίας «London Town». Μιας ταινία όπου όλα γυρίζουν γύρω από τους The Clash. Τον τραγουδιστή τους, Τζο Στράμερ, υποδύεται ο Τζόναθαν Ρις Μάιερς («Match Point»), που το 1998 στο «Velvet Goldmine» είχε υποδυθεί τον φανταστικό χαρακτήρα Μπράιαν Σλέιντ, βασισμένο στον Ντέιβιντ Μπόουι.

Παραπάνω θα βρείτε το τρέιλερ της ταινίας, που περιλαμβάνει επίσης μουσική των Buzzcocks, των The Stranglers, των Stiff Little Fingers κ.ά. Στις ΗΠΑ θα προβληθεί στις 7 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα άγνωστο πότε. Δυστυχώς οι φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας» και το τμήμα τους «Μουσική και φιλμ» δεν την πρόλαβαν.