Μετά τους κουτοπόνηρους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την εξέλιξη του διαγωνισμού με τις τηλεοπτικές άδειες, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για τη ρεαλιστική αποτίμηση του εγχειρήματος. Ωστόσο, τώρα που ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε αποκαλύφθηκαν σκοπιμότητες και προθέσεις που δεν θα κλείσουν έτσι απλά όπως άνοιξαν. Νικητές και ηττημένοι έχουν ακόμη αρκετούς κύκλους μέχρι να φθάσουμε οριστικά στο νέο τοπίο.

Οι κραυγές των φανατικών πάντως δεν μπορούν να κρύψουν τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν και θα αξιολογηθούν αρμοδίως το επόμενο διάστημα. Τότε θα φανεί ποιοι είναι τελικά οι κερδισμένοι. Βεβαίως, ούτε λόγος για τις αρχές που καταπατήθηκαν με αυτή τη λοταρία, που βαπτίσθηκε διαγωνισμός. Ακόμη χειρότερα, με τις πληγές που ανοίγουν στην ελεύθερη ενημέρωση καθώς ξεδιάντροπα επιχειρείται η χειραγώγηση στο όνομα της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Στα προφανή τώρα, το συνολικό τίμημα όντως μοιάζει τεράστιο και ουδείς το περίμενε, αρκεί πράγματι να καταβληθεί από φανερούς πόρους. Αυτή η εξέλιξη καταρρίπτει όμως τον αρχικό ισχυρισμό του υπουργού Νίκου Παππά ότι δίνονται μόνο τέσσερις άδειες για λόγους βιωσιμότητας των καναλιών. Από τη στιγμή που άλλος πλήρωσε 43 και άλλος 75 εκατ. ευρώ για την ίδια άδεια δεν ισχύουν αυτές οι αστειότητες, που έτσι και αλλιώς ήταν προσχηματικές. Αν δεν υπάρξουν συμμαχίες παλιών και νέων ώστε να επιμεριστεί το βαρύ φορτίο της άδειας, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα και ένας θεός ξέρει πώς θα καταλήξουν.

Η δεύτερη φάρσα αφορά το δήθεν τέλος της λεγομένης διαπλοκής επειδή έμειναν εκτός τρία παραδοσιακά κανάλια και μπήκαν στο παιχνίδι νέοι παίκτες. Σκότωσαν τη διαπλοκή, αλλά βγήκαν στην πιάτσα τα φαντάσματα. Τα ονόματα γνωστά και η ιστορία ενός εκάστου επίσης. Για έναν εξ αυτών, μάλιστα, βοά ο τόπος ότι πρόκειται για εγκάθετο της νέας εξουσίας που απολαμβάνει ειδικά προνόμια ασυλίας και χαριστικές πράξεις σε πολλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την τύχη των εργαζομένων που από χθες βρίσκονται σε ομηρεία και αγωνιούν, αλλά δεν περισσεύουν δάκρυα για αυτούς αφού όλα χύθηκαν για την ΕΡΤ. Τα κρατικά ταμεία εν τω μεταξύ κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα από τα προσδοκώμενα έσοδα με το νέο καθεστώς, που ικανοποιεί την πολιτική υστεροβουλία των κυβερνώντων προκαλώντας… παράπλευρες απώλειες.