Πρέπει να παραδεχθώ πως ήταν μεγάλο λάθος που τόσα χρόνια δεν έγινε διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Οχι μόνο ένας αλλά περισσότεροι.

Διότι το έργο έχει τεράστια πλάκα –αν δεν παιζόταν ταυτοχρόνως το κεφάλι πολλών εργαζομένων και η ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Ούτως Ή άλλως η εικόνα των διαφόρων υπέρβαρων υποψηφίων καναλαρχών με μπλουζάκια και βαλιτσάκια που προσέρχονταν να συμμετάσχουν σε μια εξευτελιστική (γι’ αυτούς) διαδικασία είναι αντάξια ταινίας του μακαρίτη Τζιν Γουάιλντερ.

Γιατί το δέχτηκαν; Ρωτήστε τους. Αλλά το θέαμα ήταν από μόνο του ξεκαρδιστικό. Μπράβο του σκηνοθέτη.

Το σενάριο της κωμωδίας περιέχει σίγουρα ευρηματικά στοιχεία.

Εχουμε καταρχήν την ιδέα ενός τραγελαφικού διαγωνισμού που διοργανώνεται από κάποια άτομα αγνώστων στοιχείων αλλά εμφανών επιδιώξεων και για τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι απατεώνες, ημίτρελοι ή συμπλεγματικοί –χωρίς το ένα να αποκλείει απαραιτήτως το άλλο.

Εχουμε μια διαδικασία ειδικής επινόησης σε παγκόσμια πρεμιέρα. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί, ούτε στο Νότιο Σουδάν ή την Μπουρκίνα Φάσο ή όπου αλλού μπορώ να υποθέσω ότι οι καναλάρχες της περιοχής τουλάχιστον δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να κοιμούνται σε ράντζα.

Εχουμε μια διεθνή πατέντα διαγωνιστικού συστήματος το οποίο ανατέθηκε από την κυβέρνηση σε μια εταιρεία, η οποία όταν ερωτήθηκε ποιος πιστοποιεί το σύστημα που εφαρμόζει απάντησε αφοπλιστικά ότι το πιστοποιεί η κυβέρνηση που της το ανέθεσε.

Εχουμε έναν αριθμό αδειών άνευ αιτιολόγησης και αντικειμένου, ο οποίος προσδιορίστηκε από κάτι χαβαλέδες στη Φλωρεντία –ούτε καν από τη Φιορεντίνα που είναι σοβαρή ομάδα…

Εχουμε τους συνηθισμένους κλακαδόρους στα μέσα ενημέρωσης που νομίζουν πως κάτι θα αρπάξουν στην αναμπουμπούλα ή τουλάχιστον θα ζημιωθούν εκείνοι που δεν χωνεύουν.

Εχουμε και τον συριζαίο υπηρεσίας σε ρόλο «δημοσιογράφου της ΕΡΤ» να ρωτάει τους προσερχομένους αν η παρουσία τους νομιμοποιεί τη διαδικασία. Προφανώς ο συριζαίος υπηρεσίας δεν γνώριζε ότι οι προσερχόμενοι έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Κι όλα αυτά; Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη.

Διότι ακόμη κι αν το ΣτΕ σαλτάρει και αποφανθεί υπέρ της νομιμότητας, ακόμη κι αν η Κομισιόν συμφωνήσει στο κυβερνητικό ολιγοπώλιο, η ΝΔ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό και μόλις γίνει κυβέρνηση θα τον ακυρώσει. Οχι θα κάτσει να κυβερνήσει με τα κανάλια του Παππά!..

Ηθικό δίδαγμα; Μπορεί τελικά οι διοργανωτές της παράστασης να μην είναι όσα τους καταμαρτυρούν.

Και να φιλοδοξούν απλώς να σταδιοδρομήσουν στον χώρο της κωμωδίας. Τώρα μάλιστα που και ο θάνατος του Τζιν Γουάιλντερ άφησε ένα μεγάλο κενό.