Εν μέσω θέρους, διάφορα γεγονότα τραυματίζουν την Ευρώπη και τα πέριξ. Ευτυχώς στην τουριστική Ελλάδα, όπως επισημαίνει φίλος, μόνο κρούσματα από «μπόμπες» ουίσκι έχουμε!

Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή, πιο σπουδαίο γεγονός ήταν η επίσκεψη την ίδια ημέρα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και τα εξαχθέντα από αυτή συμπεράσματα. Ποια είναι αυτά; 1. Οι ΗΠΑ, πριν από την αποχώρηση Ομπάμα, επιθυμούν να τακτοποιηθεί το χρέος της Ελλάδας με την απομείωσή του. 2. Η Ελλάδα να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις. Κριός των ΗΠΑ για την επιτυχία του σκοπού τους, το ΔΝΤ.

Η αμερικανική προσπάθεια επιδιώκει τη σταθερότητα της Ελλάδας εντός της ΕΕ. Κυρίως τώρα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα και τα αλλοπρόσαλλα (εν ονόματι Θεού και λαού!) ερντογανικά που προέκυψαν, τα οποία κρύβουν συγκρουσιακές καταστάσεις για την Τουρκία την ίδια, το ΝΑΤΟ και την ευρύτερη περιοχή.

Στην αμερικανική επιδίωξη αντιδρά η ΕΕ (Σόιμπλε), η οποία δεν αντέχει εσωτερικά την υποστήριξη της μείωσης του ελληνικού χρέους ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση η οποία, ενώ τα κάνει όλα, κωλυσιεργεί τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αναζητώντας φύλλο συκής να καλύψει την αριστεροσύνη της!

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδιώκει, σαν τη γάτα, να σκεπάσει όσο μπορεί τις συνέπειες της αύξησης των φόρων, του ΕΝΦΙΑ, της μείωσης των συντάξεων, της κατάργησης του ΕΚΑΣ, των επερχόμενων πλειστηριασμών. Εκτρέπει έτσι τη συζήτηση σε άλλα θέματα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ολο αυτό το μεγαλοπρεπές σκηνικό, εν μέσω θέρους, παίζεται μπροστά στα μάτια των ελλήνων πολιτών μαζί με την «Κάρμεν» του Μπιζέ στο Ηρώδειο. Οι θεατές γενικώς «ξεχνιούνται» το καλοκαίρι, με τις ζέστες και τα ανά την επικράτεια «παραδοσιακά» πανηγύρια, για να επανακάμψουν όμως το φθινόπωρο στη στυγνή πραγματικότητα. Εκεί, πλέον, θα λογαριαστούν (και θα ζοριστούν) με το «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο»!

Η οικονομία καθορίζει την υγεία μιας χώρας και οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια με πολύ κόπο προσπαθούν να καλλωπίσουν την οδυνηρή αλήθεια, που δεν είναι άλλη από την ύφεση – παρακμή που σούρνεται. Το φωνάζουν οι Τρώες από τα τείχη, το ακούνε κάποιοι υποψιασμένοι πολίτες, αλλά κυβέρνηση και λοιποί δείχνουν να έχουν περήφανα αφτιά, γι’ αυτό και περί άλλα τυρβάζουν!