Είναι το μεγαλύτερο κλισέ των σύγχρονων ταινιών τρόμου. Οι Αμερικανοί το ονομάζουν jump scares, εμείς βολευόμαστε με το πρόχειρο «ξαφνικά πετάγματα» ή κάτι παρόμοιο. Αλλους τους τρομάζει, άλλους όχι, και πολλούς τους εξοργίζει ως εύκολο και «φθηνό» σκηνοθετικό τρικ. Οταν ο τρόμος δεν καταφέρνει να αναδυθεί από το σενάριο της ταινίας, πάντα υπάρχει ένας μπαμπούλας που βγαίνει από τη ντουλάπα ή ένα χέρι που πετάγεται κάτω από το κρεβάτι. Μάλιστα οι «εκπαιδευμένοι» θεατές ταινιών τρόμου έχουν μάθει να τα… μυρίζονται από μακριά και οι σκηνοθέτες αναγκάζονται να ανακαλύπτουν νέα κόλπα για να τους ξαφνιάσουν.

Το παραπάνω βίντεο συγκεντρώνει τις 40 καλύτερες σκηνές με jump scares. Απομονωμένες από την υπόλοιπη ταινία και στριμωγμένες μέσα σε εννέα λεπτά σίγουρα χάνουν τη δύναμή τους, αλλά δεν αποκλείεται μερικές από αυτές να σας πιάσουν απροετοίμαστους. Ιδιαίτερα αν ακολουθήσετε τις οδηγίες στην αρχή του βίντεο, που σας προτείνουν να σβήσετε τα φώτα, να φορέσετε ακουστικά και να το δείτε σε full screen.

Ο ήχος, όπως θα διαπιστώσετε, είναι πιο σημαντικός από την εικόνα. Αφαιρέστε τον και αμέσως αχρηστεύετε το 90% των σκηνών που έχουν συγκεντρωθεί στο βίντεο. Η πραγματική «επιστήμη» εδώ είναι η νότα ή το ηχητικό εφέ που επιλέγεται και η έντασή του, και όχι το μακιγιάζ του «τέρατος».

Μπου!