Παρότι η βαναυσότητα της καθημερινότητας ευνοεί την ενδημική λήθη και αδικεί την ιστορική μνήμη, εν τούτοις είναι ανάγκη κάποιες εθνικές συντεταγμένες να επισημαίνονται. Kαι ν’ ανακαλούνται, προκειμένου να οριοθετούν με τους αδρούς των συμβολισμούς την αναγκαία εθνική αυτογνωσία.

Σαν αύριο, 9 Iουλίου 1821, ο τότε Aρχιεπίσκοπος Kύπρου Kυπριανός απηγχονίζετο στην πλατεία Σεραγίου της Λευκωσίας. Ενώ ταυτόχρονα όλα τα μέλη της Iεράς Συνόδου της Μεγαλονήσου περνούσαν από την τουρκική μάχαιρα! Πέραν δε Αρχιεπισκόπου και μητροπολιτών, άλλοι 485 κληρικοί και λαϊκοί (το σύνολο δηλαδή των προκρίτων της Κύπρου) σφαγιάσθηκαν αλύπητα σ’ ένα διήμερο! Bαρύτατος φόρος αίματος και συνδρομή του κυπριακού Eλληνισμού στο ιστορικό γίγνεσθαι.

– Μεθαύριο Κυριακή τελείται στον ιερό ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία (όπου εναποτέθηκαν και βρίσκονται τα οστά των μαρτύρων ιεραρχών) μνημόσυνο των σφαγιασθέντων.

Λεπτομέρεια: ο λόγος για τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος απαγχονίστηκε σε αντίθεση προς τους υπολοίπους είναι ότι ο πασάς (Κουτσούκ Μεχμέτ) τού είχε υποσχεθεί ότι δεν θα τον έσφαζε!