Επέτειος επιτυχίας

Το τραγούδι είναι του ’65, ανήκει στην κατηγορία των τραγουδιών του Νέου Κύματος, έχει τίτλο «Κάποιος γιορτάζει» και το έχουν τραγουδήσει από τον Γιώργο Ζωγράφο και την Πόπη Αστεριάδη ώς τον Λάκη Παππά (καμία σχέση με τον άλλο…), τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Μαρία Φαραντούρη. Αν το ανακαλώ στη συλλογική μνήμη είναι γιατί σήμερα έχουμε επέτειο, βρε κουτά. Κλείνει ένας χρόνος από το πλατινένιο μετάλλιο που κατέκτησε με την αξία του και όχι με ξένες πλάτες ο πρόεδρος Αλέξης στην κατηγορία «κυβιστήσεις επί της δοκού με διπλή περιστροφή περί τον άξονα και πήδημα προς τα πίσω» (στους αγώνες απονέμεται μέχρι χρυσό ως γνωστόν, αλλά στην πολιτική λόγω της ιδιομορφίας του «αθλήματος» απονέμεται στον πρώτο νικητή πλατινένιο!).

5 Ιουλίου πέρυσι ήταν που πήρε ο Αλέξης το Οχι του δημοψηφίσματος και μέσα σε ελάχιστη ώρα, και ενώ στο Σύνταγμα χόρευαν ακόμη διάφοροι σανοφάγοι τσάμικα, το μετέτρεψε σε ένα μεγαλόπρεπο Ναι!

Γιορτάζει το παλικάρι μου σήμερα και του αφιερώνω εξαιρετικά στίχους από το συγκεκριμένο τραγούδι –αφιέρωση που ελπίζω ότι θα εκτιμηθεί:

«Κάποιος γιορτάζει πού να ξέρω

Πού να θυμάμαι, τι να πω

Κάποιος γιορτάζει κι ησυχάζει, δε με νοιάζει

Κάποιος γιορτάζει, μα το βρήκα είμαι εγώ»…

Το «λαδερό» χάλασε

Και αφού τελειώσαμε με τα επετειακά επανέρχομαι ολοταχώς στο σήμερα, προκειμένου να επαναφέρω τον αγαπημένο πρόεδρο Αλέξη στη ζοφερή πραγματικότητα, που λέει «εκλογικός νόμος γιοκ από αυτές τις εκλογές»!

Το μαγικό νούμερο 200 ΔΕΝ συμπληρώνεται, παρά τις προσπάθειες του υπέργηρου βαρόνου των βορείων προαστίων να «πείσει» (όπως μόνο αυτός γνωρίζει…) κόμματα και βουλευτές να σιγοντάρουν το αριστερό αγόρι στην απελπισμένη προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορώ να μη χαιρετίσω τη στάση της προέδρου Φώφης, η οποία είπε «όχι» στον εκλογικό νόμο. Και έχω νέα και για τον «καλό πατερούλη», που προανέφερα, και για τον ίδιο τον πρόεδρο Αλέξη ο οποίος επιστρέφει απόψε κατάκοπος από το… καθιερωμένο ταξίδι αποχώρησης, στην Κίνα.

Νέο πρώτο: ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης ΔΕΝ ψηφίζει. Οπως μου είπε ο ίδιος χθες βράδυ, «θα ψηφίσω μόνο αν αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί. Και επειδή δεν πρόκειται να αυξηθούν, σου δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω».

Νέο δεύτερο: ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος ΔΕΝ ψηφίζει. Συντάσσεται με το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ.

Νέο τρίτο: ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με τον οποίο επίσης μίλησα, μου είπε ότι «δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αλλά… το σκέφτεται».

Νέο τέταρτο: το ΚΚΕ, όπως μου επιβεβαίωσε ο Θανάσης Παφίλης, θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής του νομοσχεδίου λόγω της διατήρησης του πλαφόν του 3%. Θα υπερψηφίσει μόνο την κατάργηση του bonus και την ψήφο στα 17.

Τουτέστιν, όνειρο ήταν και πάει η καθιέρωση του εκλογικού νόμου «τουρλού τουρλού» (λαδερό στο οποίο μπορεί κανείς να βάλει μέσα πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καρότα, κρεμμύδια, ντομάτα και ό,τι άλλο του κατέβει εκείνη τη στιγμή που θα βρίσκεται πάνω από την κατσαρόλα).

Βουβάλια και βατράχια

Συνομίλησα και με Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ του εκλογικού νόμου της κυβέρνησης, αλλά επειδή ντρεπόταν προφανώς να το πάρει μόνος πάνω του είπε να συγκαλέσει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, να αποφασίσουν όλοι.

Οπως μου εξήγησε, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά (να μην ψηφίσει δηλαδή) διότι τι θα έλεγαν και τα στελέχη του κόμματος (ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνω, μην μπερδεύεστε) τα οποία γνώριζαν ότι η απλή αναλογική είναι η πάγια θέση τους;

Μου διηγήθηκε και κάτι που συνέβη κατά τη συνεδρίαση: στέλεχος, λέει, που συμφωνούσε με τη θέση του να ψηφίσουν υπέρ του εκλογικού νόμου της κυβέρνησης, τους είπε ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις ο Λεωνίδας Κύρκος έλεγε: «Οταν οι μισοί πάνε από εδώ και οι άλλοι μισοί πάνε από την άλλη πλευρά, εσύ ένα μόνο καθήκον έχεις, να παραμείνεις στη θέση σου».

Δεν γνωρίζω αν ο μεταφέρων τις απόψεις Κύρκου ήταν ο Χατζησωκράτης ή ο Μαργαρίτης. Ξέρω όμως ότι όταν τα βουβάλια πλακώνονται στον λάκκο, αυτά που πάντα την πληρώνουν είναι τα βατράχια που κάθονται στη μέση…

Παρακαταθήκη

Απέφυγα να πιέσω περαιτέρω τον πρόεδρο Θανάση διότι αντελήφθην πως ήταν θέμα πιστότητας στις αρχές και τις αξίες της ΔΗΜΑΡ η υπερψήφιση του εκλογικού νόμου της κυβέρνησης.

Επειδή όπως είναι γνωστό, συμπληρώνω, αυτό που χαρακτήριζε πάντοτε το συγκεκριμένο κόμμα ήταν η απαρέγκλιτη τήρηση αυτών των αξιών. Και πρόκειται, αποκαλύπτω, για την ιερή παρακαταθήκη που άφησε ο τεράστιος μπαρμπα-Φώτης (Κουβέλης) στους επιγόνους του: «Ακούστε να δείτε» τους είπε την ώρα που αποχωρούσε. «Εγώ φεύγω τώρα, αλλά εσείς που μένετε πίσω ευχή και κατάρα σάς δίνω να ακολουθήσετε ό,τι εγώ έκανα ως αρχηγός. Και πάντα να έχετε ως οδηγό για τις κινήσεις σας την πορεία τού… υδράργυρου»!

Φυσικά, ρώτησα τον πρόεδρο Θανάση (Θεοχαρόπουλο) αν θα παραμείνει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μεταφέρω τη διαβεβαίωσή του πως «ναι», για όση αξία έχουν αυτές οι διαβεβαιώσεις για έναν επίγονο του μπαρμπα-Φώτη (Κουβέλη)…

Πάση θυσία

Με αυτά τα δεδομένα, δεν μου προξενεί πλέον καμία εντύπωση –κάποτε θα μου φαινόταν τουλάχιστον άθλιο –να προσδοκά η κυβέρνηση στη στήριξη της φασιστικής Χρυσής Αυγής για να περάσει τον εκλογικό της νόμο. Μπορεί να ακούγεται απαράδεκτο και προκλητικό και να εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια την ώρα που πραγματοποιείται η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην οποία κατηγορούμενοι είναι σχεδόν οι μισοί βουλευτές της ΧΑ και ο αρχηγός της, αλλά μικρή σημασία έχουν αυτά. Ειδικά μπροστά στην επιχείρηση «αφρός» (Τσίπρας στον αφρό, συγκεκριμένα…), που πρέπει πάση θυσία να πετύχει…

Τελικά, παρότι δεν τους το είχα, τα παλικάρια είναι πολύ εκπαιδευμένα –όλα τα χωνεύουν. Αρκεί να επιτευχθεί ο σκοπός. Γιατί ο σκοπός (να παραμείνουν με κάθε τρόπο στην εξουσία) είναι που αγιάζει τα μέσα…

Καλά πάει…

Νέα σημαντική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα, αυτή τη φορά για να γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής, που αφορά την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου. Φίλος μου δικηγόρος μού είπε σχετικά ότι η απόφαση θα κριθεί εν πολλοίς στο αν, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και μετά να εκδοθεί η κύρια προσφυγή.

Τι άλλο μου είπε; Οτι οι προσφεύγοντες επικαλούνται… 99 λόγους για να κηρυχθεί παράνομος ο διαγωνισμός και να σταματήσει εδώ. Πάντως, μετά και την οριστικοποίηση του καταλόγου των ενδιαφερομένων για να πάρουν μια τηλεοπτική άδεια, μπορούμε ομαδικά να… συγχαρούμε τον κύριο υπουργό Παππά. Ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε, ο οποίος θα έφερνε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, αποδείχθηκε μια (ακόμη) κορυφαία μπαρούφα! Δέκα ελληνικές εταιρείες ενδιαφερόμενες και μία κυπριακή, πιθανότατα ελληνικών συμφερόντων. Εσκισε πάλι το παλικάρι, έσκισε…