Ολοι μαζί συμφώνησαν ότι θα… διαφωνήσουν. Ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ και τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση. Η χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του κόμματος (Πολιτικό Συμβούλιο και ΚΟ) τα είχε όλα: από τις τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών της παράταξης, την ανάλυση του Βαγγέλη Βενιζέλου για τους λόγους για τους οποίους έναν χρόνο νωρίτερα είχε προτείνει την απλή αναλογική και κυρίως την εισήγηση της προέδρου Φώφης Γεννηματά για κατάθεση ξεχωριστής πρότασης νόμου, βασισμένης στα πέντε σημεία που ήδη είχε εξαγγείλει την περασμένη Παρασκευή. Αυτή έγινε δεκτή και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του μπόνους –εκτός κι αν το πρώτο κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβει από 42% και άνω, οπότε και θα προβλέπεται ένα μικρότερο μπόνους της τάξης των 25 έως 30 εδρών -, διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη καθώς και σε ομογενείς και έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Στην εισήγησή της η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασίες fast track, ούτε και θα συμβάλει στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού. Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στην προσπάθεια «στριμώγματος» που επιχειρεί η κυβέρνηση, προεξοφλώντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα αν καταψηφίσει», ξεκαθαρίζοντας: «Τα διλήμματα είναι σαφή μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα σε μια ρύθμιση που δύο φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό μπόνους των 50 εδρών».

Η ίδια εκτίμησε ότι η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επαναλαμβάνοντας ότι το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι «να αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος απάντησε στην κυβερνητική προσπάθεια «να φέρουμε το ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του», επισημαίνοντας ότι «η σύγκριση της πρότασης νόμου που υπέβαλε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνιο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος μέσα στις τότε απειλητικές για τον τόπο συνθήκες με τα τωρινά μικροκομματικά θεσμικά παίγνια της κυβέρνησης είναι εξοργιστική». Οπως είπε, η πρόταση του 2015 ήταν «πρωτοβουλία κατά του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης. Η στάση μας τώρα πρέπει να είναι και πάλι πρωτοβουλία κατά του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης που θέτει σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον για μικροκομματικούς λόγους».

«ΝΑΙ» ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ. Την ώρα που συνεδρίαζε το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσιζε την υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο. «Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μη λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Γι’ αυτό στη ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε τη θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος με την επισήμανση βεβαίως ότι μια τέτοια απόφαση «δεν θέτει σε κίνδυνο το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα σχόλια στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με τη στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. «Σεβόμαστε την αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ» ανέφεραν χαρακτηριστικά μολονότι πρόκειται για μια απόφαση που δεν τους ικανοποίησε. Σημειώνεται πάντως σχετικά με τη σύγχυση που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα ότι η απόφαση της ΔΗΜΑΡ δεν αφορά τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και όχι πια στη ΔΗΜΑΡ. Εκτός από την άριστη σχέση που διατηρεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Παπαθεοδώρου ήταν άλλωστε και από τους πρώτους που εισηγήθηκαν στη Φώφη Γεννηματά την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης.

Από την κυβέρνηση πάντως καταβάλλεται τεράστια πίεση προκειμένου να ξεχειλώσει η αριθμητική για την επίτευξη των 200 ψήφων. Στην υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται εντάσσεται και το κάλεσμα που απηύθυνε χθες το πρωί ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στους προερχόμενους από την Αριστερά βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρο Λυκούδη και Γρηγόρη Ψαριανό καθώς και στον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ο τελευταίος μπορεί να ενέδωσε αλλά σύμφωνα με πηγές από την Σεβαστουπόλεως οι δύο βουλευτές του Ποταμιού δεν φαίνεται, προς το παρόν, να έχουν διαφοροποιηθεί από τις θέσεις του κόμματος.