Υποτίθεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «προοδευτική». Ως «προοδευτική» κάνει πάντα «προοδευτικά» πράγματα, τα οποία οι αντίπαλοί της μισούν, διότι είναι συντηρητικοί και ενεργούμενα της διαπλοκής. Αλλά ο «προοδευτισμός» νικά κι όλα τα κακά σκορπά.

Ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης αποδέχθηκε προχθές την πρόσκληση της ελληνικής κοινότητας σιιτών μουσουλμάνων, φόρεσε τα καλά του και πήγε στην εκδήλωση για το Ραμαζάνι. Προοδευτικός, μπράβο –αν και προσωπικώς θα προτιμούσα αντί για υπουργούς θεούσες, ενόψει μιας συνταγματικής αναθεώρησης που μεθοδεύει, η (αριστερή στον κορμό της) κυβέρνηση να έχει επεξεργασίες για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους.

Εν πάση περιπτώσει, ο υπουργός Φίλης πήγε στο Ραμαζάνι των σιιτών και ό,τι ήταν να συμβολίσει το συμβόλισε. Επρεπε όμως να τους πει και κάτι. Και τι είπε; Οτι η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει να γίνει το τέμενος στην Αθήνα. Εύγε. Και φεύγε.

Ο υπουργός νομίζει ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι το ίδιο. Αγνοεί ότι τους σιίτες και τους σουνίτες χωρίζει βαθιά αντιπαλότητα –ανάλογη, π.χ., αυτής που χωρίζει τους ζηλωτές ορθοδόξους από τους καθολικούς και διαμαρτυρόμενους, μόνο που στο Ισλάμ πέφτουν και κορμιά. Το βράδυ που υποσχόταν τέμενος, γενικώς και αορίστως, οι σιίτες θρηνούσαν καμιά διακοσαριά ομοθρήσκους τους που ανατινάχθηκαν από το σουνιτικό Ισλαμικό Κράτος στη Βαγδάτη. Αγνοεί ο υπουργός ότι Ιρανοί, Λιβανέζοι, Σύροι είναι σιίτες –όπως και πολλοί Ιρακινοί, και ότι οι Τούρκοι, πολλοί άλλοι Ιρακινοί αλλά και οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές είναι σουνίτες. Αγνοεί ότι η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον σιίτη σεΐχη Νιμρ τον περασμένο Ιανουάριο, οξύνοντας τις σχέσεις της με το Ιράν. Τέλος, αγνοεί ότι το τέμενος που πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα είναι υπόθεση των σουνιτών –οι δογματικοί αντίπαλοι εκείνων στους οποίους μίλησε θα έχουν τα κλειδιά.

Ο Νίκος Φίλης είναι «προοδευτικός», δεν χωρεί αμφιβολία. Χύμα «προοδευτικός» που αυτοσχεδιάζει. Η χώρα καταρρέει με μια κυβέρνηση που γενικώς αυτοσχεδιάζει. Ας προσευχηθούμε να μη μας βρει κάνα κακό.