Project Syndicate

Κατά κανόνα τα υψηλά κέρδη θεωρείται ότι δείχνουν την ισχύ μιας εταιρείας και τα θετικά αποτελέσματα της καινοτομίας. Οπως όμως δείχνει πρόσφατη έκθεση των οικονομικών συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ, τα υψηλά κέρδη μπορεί να οφείλονται και σε υπερβολική συγκέντρωση της αγοράς.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας των ΗΠΑ και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, αλλά και για συγκέντρωση τεράστιων κερδών στα χέρια μικρού αριθμού εταιρειών. Με βάση τις προτάσεις των οικονομικών συμβούλων, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε πρόσφατα εντολή προς τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση του ανταγωνισμού.

Πολλές εταιρείες με ηγετική θέση στον κλάδο τους χρησιμοποιούν την οικονομική τους δύναμη για να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το μέγεθός τους μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Παράλληλα η εταιρική κερδοφορία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Εταιρείες που έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα αυτό βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να αυξάνονται.

Παρά την ανάπτυξη αυτή, πάντως, η πρόοδος των αμερικανικών επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία έχει αξιοποιήσει μόνο το 18% του ψηφιακού δυναμικού της. Πολλές εταιρείες που είναι ψηφιακοί γίγαντες δεν υπήρχαν καν πριν από μια δεκαετία, αλλά ταυτόχρονα είναι πιθανό να μην υπάρχουν σε μια δεκαετία από σήμερα. Οι εταιρείες με ηγετική θέση στον κλάδο τους μοιάζουν ανίκητες. Μπορεί όμως ανά πάσα στιγμή να εκθρονιστούν από την επόμενη τεχνολογική πρόοδο.

Η Λόρα Τάισον έχει διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ και είναι καθηγήτρια στη Haas School of Business και στο University of California, Berkeley

Ο Τζέιμς Μανίκα είναι διευθυντής της McKinsey Global Institute